arabika Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 6 jaj 1 szkl cukru 1 szkl maki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 4 łyzki oleju 1 łyzeczka proszku 2 szklanki maku 4 jajka 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny aromat migdałowy 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka kostka masła 1/2 szklanaki cukru 2-3 łyzki ajerkoniaku brzoskwinie z puszki galaretka malinowa polewa bialo-czarna Białka z 6 jaj ubić na sztywno .Dodać cukier, żółtka olej cały czas ubijajać .Na końcu przesiać mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać Upiec biszkopt temperatura 170-180*C 40 min. Mak zalać wrzątkiem po 20 min zagotowac ,odstawic i wystudzic .Odlać wode i mak przekrecic przez maszynke 2x Do zmielonego maku dodac cukier mąke ziemniaczaną , roztrzepane jajka i aromat.Margaryne zagotować i stopniowo nie zdejmując z ognie dodawać mak . Gęstniejącą ,gorącą masą przełożyc przekrojony biszkopt . Przykryć folia i wystudzic Na zimna mase połozyc pokrojone brzoskwinie i polać je wcześniej przygotowana , tężejącą galaretką . Budynie ugotować w 3 szklankach mleka i wystudzic .Miekkie masło utrzec z cukrem na puch .Cały czas ucierajac dodawać po łyzce zimnego budyniu, Na końcu ajeroniak Mase wyłozyc na galaretke i przykryć druga częścią biszkoptu polać polewą lub rozpuszczonymi czekoladami (1 biała 1 czarna )robiąc na ciescie różne zygzaki Mozna to ciast wykonac z gotowej masy makowej (trzeba ja chwilke pogotowac z odrobina mleka uważajac aby sie nie przypaliła ) Można użyc także gotowego kremu do karpatki wzbogacając go ajerkoniakiem lub rodzynkami namoczonymi w rumie Smacznego Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Dziękuję za ciekawą wersję makowca :). Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam ;) Dorota Cytuj
Danka_nt Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 O kurcze ale to może być dobre. Aż nie mogę się doczekać żeby to wypróbować. Pozdrawiam. Cytuj
Terka Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Wczoraj robiłam to ciasto,ale muszę zaznaczyć,że jest trochę pracochłonne no i dość drogie:)Za to wszystkim bardzo smakuje! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.