bassia77 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Do tradycyjnego przepisu:tu go przypomnę- 3 łyżki margaryny+łyżka wody+2 łyżki cukru pudru=zagotować i dokładnie wymieszać,zamiast na koniec dodać czarne kakao ja dodaję 6 kostek czekolady i mieszam i mieszam,gdy zaczyna ostygać lekko gęstnieje i wtedy smaruję ciasto.Po zastygnieciu ma smaczny i wygląd i również smak. Cytuj
Dorunia Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Witam Ja polewę na ciasto robię inaczej,a mianowicie: -1/2 kostki masła(rozpuścić) -3 łyżki kakao -3 łyżki cukru pudru Utrzeć i dodać gorące rozpuszczone masełko -3 łyżki wody -1 całe jajko Tą polewą smaruję różne ciasta i jest rewelka. POLECAM :D :-) :D Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 A ja podzielę się moim „łyżkowym” przepisem na polewę :D Oto on: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny Wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i dodać margarynę. Mieszać, aż margaryna się rozpuści. Od czasu do czasu mieszać, aby ostygła. Letnią polewą polać ciasto. Inny przepis to rozpuścić tabliczkę czekolady gorzkiej lub mlecznej z niewielką ilością mleka lub masła, i gdy tylko wszystko się połączy, ciepłą polewą polać ciasto :D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 jesli robimy polewe z czekolady to najlepsza jest czekolada gorzka ( jesli ktos lubi), lub deserowa, na mlecznej po zastygnieciu pozostaja biale smugi, i niezbyt ladnie to wyglada. Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 jesli robimy polewe z czekolady to najlepsza jest czekolada gorzka ( jesli ktos lubi), lub deserowa, na mlecznej po zastygnieciu pozostaja biale smugi, i niezbyt ladnie to wyglada. Być może, muszę się przyjrzeć :D??: . Dzięki Jolu za poradę, następnym razem użyję gorzkiej czekolady :D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 hehehe, no chyba, ze czekolade mialam do kitu. Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Hmmm, od czekolady to też w sumie dużo zależy Cytuj
Bernimek Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Aby polewa czekoladowa miała ładniejszy wygląd należy dołożyć do niej miód. Jest wtedy taka "szklista" i lepiej sie rozprowadza na cieście. Cytuj
Marcin Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 W temacie czekolady: Kiedyś robiliśmy takie Rafaello z Dorotą z najtańszych czekolad z supermarketu i wyszło świetne. No to następnym razem postanowiliśmy jeszcze "dopalić" ciasto i zrobiliśmy z drogiej czekolady pewnej znanej firmy :D - Niestety się wszystko popsuło, a jak już udało się to złożyć do kupy okazało się średnio dobre. Tak więc czasem trudno wyczuć od czego zależy powodzenie w pieczeniu :D Cytuj
aida Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Dorunia to jajko nie daje mi spokoju! W którym momencie je dodajesz i w jakiej postaci? Napisz proszę no STRASZNIE mnie to zaciekawiło. Ja robię polewę bardzo podobnie do wszystkich * 1 mała szklanka cukru pudru (taka od nutelli) * 2 łyżki kakao * 2 łyżki masła * 2 łyżki śmietany * czasami dodaję jakis alkohol Wszystko miszając chwilę pogotować. Nie jest zła i jest jej dużo więcej niż kupnej ale też czasami jest piękna błyszcząca a czasami matowa Cytuj
Jola_A. Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 wyczytalam gdzies wlasnie, ze jesli dodamy jajko do polewy to jest blyszczaca. :D Cytuj
gosiek50 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Ja na polewe używam 2 tabliczek czekolady i pół kostki margaryny - wychodzi rewelacyjna , dobrze się rozsmarowuje , a co ważne nie kruszy się przy krojeniu ciasta. :-D :-D :-D Pozdrawiam Cytuj
Dorunia Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Witam Do miseczki wbijam całe surowe jajko i dodaję tak jak w przepisie kakao,cukier,wodę i ucieram,aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i wtedy dodaję rozpuszczony tłuszcz,mieszam i smaruję ciasto. Pozdrawiam :-D :-D :-D Cytuj
aida Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Dorunia nie gniewaj się chyba jestem inteligentna inaczej a ten tłuszcz to schładzasz po roztopieniu czy dodajesz gorący? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.