dana2005 Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 Płaty śledziowe niesolone - ok. 1 kg, myjemy,osuszamy. Następnie nacieramy bazylią, solimy,piprzymy i skrapiamy sokim z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 1 godz. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Przyrządzamy sos - rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojone w krązki 4 cebule, 2 papryki i 2 - 3 ząbki czosnku. Dusimy do miękkości. Następnie dodajemy mały przecier pomidowrowy rozmieszany z niewielka ilościa wody i znowu dusimy ok. 10 min. Następnie dodajemy ok. 3 - 4 łyżki gęstej śmnietany 30 % wymieszanej z 1 łyżką prawdziwego miodu(dowolnie) i jeszcze chwile dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cytryną. Sosem tym przeklładamy usmażone śledzie. Najlepsze na drugi dzień. Ja do tej potawy wykorzystuje prządzoną konserwę z papryki i pomidorów. Przepis jest na forum. Proszę wypróbować i ocenić. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.