dana2005 Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Szukam w swoich notatach przepisów na święta. Te śledzie przyrządzam od wielu lat, i nie tylko na święta, wsystkim smakują. 12 matjasów i marynata złożona z 2 cebul(naklepsze czerwone) 2 marchewek, konserwowej papryki(może być i świeża), korniszona, 1/4 szklanki octu, 2 szklanek wody, 2 łyżek cukru, imbiru, soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Najpierw gotujemy marybatę z wody i octu.solimy, słodzimy. Od razu wrzucamy wszystkie przyprawyi po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, cebulę i świeżą paprykę. Nie dodajemy ani papryki konserwowej, ani korniszona..Kiedy marchewka będzie niemal miękka(ale nie rozgotowana)dodajemy pokrojone korniszona i paprykę(jezeli użyto konserwowej). Śledzie układamy w słoiku na przemian z dodatkami. Wlewamy marynatę i czekamy 2 dni. Dopiero wówczas śledzie nabiorą właściwego smaku i aromatu. Taką też gorącą marynatą zalewam smażone płaty śledziowe, smażonego leszcza i inne ryby. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.