Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Natka pietruszki,młody koperek.natka selera i inne ulubione.Po dokładnym umyciu zostawiamy na ok.2 godz.w celu opuszczenia wszystkich kropelek wody,pozostałych jeszcze na listkach.Tak odsączone zieleninki szatkujemy drobno,napełniamy nimi plastikowe naczynko lub słoiczek zakrecamy i do zamrażarki.Tak przechowywane wyjmujemy w miarę potrzeby,odbierają np.łyżkę do potrawy.Doskonałe do rosółow,ziemniaków różnych zup,sałatek i surówek.Polecam.

Opublikowano

Zielenina zachowa długo świeżość jeśli będziemy ją w całości przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku (np. po dżemie )umieszczonym na dolnej półce w lodówce Tylko nie należy jej wcześniej myć Zapewniam że nie zwiędnie a świeżośc zachowa przez 7 dni a nawet dłużej Pozdrawiam

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Natka pietruszki,młody koperek.natka selera i inne ulubione.Po dokładnym umyciu zostawiamy na ok.2 godz.w celu opuszczenia wszystkich kropelek wody,pozostałych jeszcze na listkach.Tak odsączone zieleninki szatkujemy drobno,napełniamy nimi plastikowe naczynko lub słoiczek zakrecamy i do zamrażarki...

To rzeczywiście dobry sposób na przechowywanie ulubionych zieleninek. Moja mama zawsze tak robi. Sposób sprawdzony i godny polecenia :D
Opublikowano

Moja mama tez tak robi, rozklada umyte zieleninki na sciereczce, gdzy przeschna, kroi i daje do woreczkow, szczelnie zkreca i do zamrazarki. Ale znam tez osoby ktore susza zieleninki, w suchym i przewiewnym pomieszczeniu. Robia to nie tylko z koprem czy pietruszka, ale tez z marchewka i korzeniem pietruszki,czy selera. Ale sposob z zamrazarka wydaje mi sie lepszy.

Opublikowano

Dokładnie tak samo robię. Latem mroże zieleninke i korzystam z niej jesienia i zimą Wiosna i latem wole swieżą kupiona na straganie poniewaz mrożona nigdy nie jest tak dobra jak świeża :D

Opublikowano

Pomysł z mrożeniem wydaje mi sie lepszy (też tak robię) a jak świetnie wygląda danie podane np. w styczniu z solidną porcją zdrowej i smacznej zieleniny...poezja

Opublikowano

Natka, szczypiorek i koperek będą dłużej świeże, jeśli po umyciu posiekamy je drobno (należy pamiętać, że natkę pietruszki należy myć w ciepłej wodzie - inaczej traci smak i aromat!), następnie wymieszamy ze solą i włożymy do zamykanego naczynia. Przechowuje się ten pojemnik w lodówce - ten sposób przechowywania znam od Mojej babci i muszę powiedzieć, że zdaje egazmin.

Nigdy nie zapomnę smaku zrobionej przez nią aromatycznej zupki koperkowej ... w zimie ...

Opublikowano

a własnie sprawa siekania...słyszałem że nie należy używać noży (nie pamietam tylko o jakie chodziło...hmm...stalowe?). Ponoć zawsze lepiej jest "rwać" tak jak to sie robi z sałatą...i teraz pytanie: jak to ma się z inna "zieleniną"?...choć w sumie sam siekam ale może ma to jakies złe strony

Opublikowano

Nie słyszałam o tym aby świeżych ziół nie można byłoby siekać nożem.

Mam taką specjalną deseczkę do siekania ziół z małym tasaczkiem na dwie ręce.

Wiem jednak, że jeśli sieka się zioła na drewnianej deseczce to łatwo tracą one swój aromat (bo pochłania je drewno). Przed krojeniem należy pomoczyć deskę i dopiero wtedy przystąpić do siekania ziółek i dlatego takie specjalna deseczki do siekania ziół mają wgłębienie.

Opublikowano

a własnie sprawa siekania...słyszałem że nie należy używać noży (nie pamietam tylko o jakie chodziło...hmm...stalowe?). Ponoć zawsze lepiej jest "rwać" tak jak to sie robi z sałatą...i teraz pytanie: jak to ma się z inna "zieleniną"?...choć w sumie sam siekam ale może ma to jakies złe strony

Tez tak slyszalam, ponoc wtedy utleniaja sie witaminy, ale taki porwany koper czy pietruszka chyba niezbyt dobrze bedzie sie prezentowal na talerzu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.