bassia77 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Aby ciasto na karpatkę było rewelacyjne należy włożyć je do mocno nagrzanego piekarnika ok.270 stopni.Zacznie błyskawicznie rosnąć,po ok.10 minutach otwieramy drzwiczki i Wypuszczamy Ducha Gór ;) ,ob.niżamy tem.do ok.200 stopni i po 3 mniutach zamykamy piekarnik piekąc nadal ciasto aż do uzyskania mocno złotego koloru.Gwarancja to udane chrupiące ciasto,które nie znaleśnikuje nawet po przełożeniu go masa karpatkową. Cytuj
ottawa Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Dorotko, co Ty na to? jak wedlug Ciebie upiecze sie ta karpatka? pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Nie wiem, prawdę mówiąc jeszcze w ten sposób karpatki nie piekłam :). Ale jest to na pewno sposób sprawdzony, więc 'karpaty' powinny się udać :D Ten sposób pieczenia zamierzam wykorzystać w najbliższym czasie (być może to będzie dopiero na Sylwestra :D ), ale jak tylko upiekę na pewno podzielę się spostrzeżeniami. Pozdrawiam i życzę udanej karpatki ;) Dorota Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Basiu zrobiłam karpatkę według Twoich wskazówek, dokładnie tak, jak to opisałaś, krok po kroku i ........... udało mi się :wink: .... karpatka wyszła super. Zrobiłam ją na sylwestra, goście byli zachwyceni, no i ze stołu zniknęła nam bardzo szybko :wink: Rzeczywiście jest to karpatka doskonała :D Dzięki :wink: Cytuj
anastacia.m Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 karpatka jak za duzo urośnie to ciężko sie to potem je, kruszy i krem się po bokach wylewa Cytuj
basga Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Aby ciasto na karpatkę było rewelacyjne należy włożyć je do mocno nagrzanego piekarnika ok.270 stopni.Zacznie błyskawicznie rosnąć,po ok.10 minutach otwieramy drzwiczki i Wypuszczamy Ducha Gór :-D ,ob.niżamy tem.do ok.200 stopni i po 3 mniutach zamykamy piekarnik piekąc nadal ciasto aż do uzyskania mocno złotego koloru.Gwarancja to udane chrupiące ciasto,które nie znaleśnikuje nawet po przełożeniu go masa karpatkową. :-D kochani!właśnie wyjęłam z piekarnika karpatkę.piekłam ją w max.temp/tzn 240 stopni/do wyrośnięcia a potem 200 stopni /dolna grzalka/wyrosła jak nie wiem. dzięki za super poradę. Cytuj
beti800 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Droga Pani Basiu :grin: Bardzo dziękuję za podanie przepisu na karpatkę a w zasadzie to porady dotyczącej pieczenia w piekarniku , rewelacja !!! Cytuj
viola32 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2007 Moje ciasto na karpatke tez zawsze bylo nalesnikowate.Musze wyprobowac ten sposob! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.