bassia77 Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 CZYTAŁAM tutaj przepis na karpatkę hmm,nie ryzykowałabym. ZAMIESZCZAM SWÓJ wielokrotnie sprawdzony: CIASTO: 1/2 KOSTKI MARGARYNY+SZKLANKA WODY=ZAGOTOWAĆ DODAĆ SZKLANKĘ MĄKI LUKSUSOWEJ CIĄGLE ENERGICZNIE MIESZAJĄC JESZCZE PRZEZ CHWILĘ NA MAŁYM OGNIU DO MOMENTU AŻ NA DNIE GARKA POWSTANIE DELIKATNA SKÓRKA. WYSTUDZIĆ. NASTĘPNIE DODAĆ 5 JAJEK I 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA,ROZMIESZAC ROBOTEM.PODZIELIĆ NA 2 PLACKI. WYSMAROWAĆ MARGARYNĄ BLACHE LUB WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA NA TAK PRZYGOTOWANA BLACHĘ WYŁOŻYĆ CIASTO I ROZPROWADZIĆ LEKKO NA CAŁEJ POWIERZCHNI. PIECZENIE: KONIECZNIE SPRAWDŻ W PORADACH!-OPISAŁAM TAM DOKŁADNIE SPOSÓB :D ! MASA: Z PÓL LITRA MLEKA ODLAĆ 1/2 SZKLANKI RESZTĘ ZAGOTOWAĆ DODAJĄC 1 SZKL.CUKRU. 1 ŁYŻKĘ CZUBATĄ MĄKI ZIEMNIACZANEJ+2 ŁYŻKI PSZENNEJ ROZMIESZAĆ W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI ZIMNEGO MLEKA WLAĆ NA GOTUJĄCE SIĘ MLEKO UGOTOWAC JAK BUDYŃ :D 1 MARGARYNĘ ROZETRZEĆ NA MASĘ I DODAWAĆ PO ŁYŻCE ZIMNY TAK UGOTOWANY BUDYŃ.UCIERAĆ AŻ POWSTANIE MASA NA KOŃCU DODAĆ 2ŁYŻKI SPIRYTUSU- MASA STANIE SIĘ BARDZIEJ PUSZYSTA I SMACZNIEJSZA ;) OSTUDZONE CIASTO PRZEŁOŻYC MASĄ,OD RAZU MOŻNA DEGUSTOWAĆ... :) DROBNA UWAGA:UGOTOWANY TAK BUDYŃ ABY NIE STWORZYŁ NA SOBIE SKORUPKI,NAKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ,WTEDY PODCZAS UCIERANIA NIE UTWOŻĄ SIĘ NIEPOTRZEBNE GRUDKI. JEŚLI KTOŚ LUBI TO DO ZAKOŃCZONEJ MASY MOŻNA DODAĆ KILKA KROPLI OLEJKU NP. WANILOWEGO. POZDRAWIAM BASIA :D Cytuj
Terka Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Karpatka będzie bardziej doskonała jesli dodamy mniej cukru,krem jest stanowczo za słodki.Ale to tylko moje zdanie:) Cytuj
bassia77 Opublikowano 7 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Możliwe.Sama spodkałam się z tym,że na rynku mamy cukry o różnej słodkości.Najlepiej to stosować niepełną szklankę.Pozdrawiam ciepło :wink: Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 CZYTAŁAM tutaj przepis na karpatkę hmm,nie ryzykowałabym. ZAMIESZCZAM SWÓJ wielokrotnie sprawdzony: CIASTO: 1/2 KOSTKI MARGARYNY+SZKLANKA WODY=ZAGOTOWAĆ DODAĆ SZKLANKĘ MĄKI LUKSUSOWEJ CIĄGLE ENERGICZNIE MIESZAJĄC JESZCZE PRZEZ CHWILĘ NA MAŁYM OGNIU DO MOMENTU AŻ NA DNIE GARKA POWSTANIE DELIKATNA SKÓRKA. WYSTUDZIĆ. NASTĘPNIE DODAĆ 5 JAJEK I 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA,ROZMIESZAC ROBOTEM.PODZIELIĆ NA 2 PLACKI. WYSMAROWAĆ MARGARYNĄ BLACHE LUB WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA NA TAK PRZYGOTOWANA BLACHĘ WYŁOŻYĆ CIASTO I ROZPROWADZIĆ LEKKO NA CAŁEJ POWIERZCHNI. PIECZENIE: KONIECZNIE SPRAWDŻ W PORADACH!-OPISAŁAM TAM DOKŁADNIE SPOSÓB :D ! MASA: Z PÓL LITRA MLEKA ODLAĆ 1/2 SZKLANKI RESZTĘ ZAGOTOWAĆ DODAJĄC 1 SZKL.CUKRU. 1 ŁYŻKĘ CZUBATĄ MĄKI ZIEMNIACZANEJ+2 ŁYŻKI PSZENNEJ ROZMIESZAĆ W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI ZIMNEGO MLEKA WLAĆ NA GOTUJĄCE SIĘ MLEKO UGOTOWAC JAK BUDYŃ :D 1 MARGARYNĘ ROZETRZEĆ NA MASĘ I DODAWAĆ PO ŁYŻCE ZIMNY TAK UGOTOWANY BUDYŃ.UCIERAĆ AŻ POWSTANIE MASA NA KOŃCU DODAĆ 2ŁYŻKI SPIRYTUSU- MASA STANIE SIĘ BARDZIEJ PUSZYSTA I SMACZNIEJSZA :D OSTUDZONE CIASTO PRZEŁOŻYC MASĄ,OD RAZU MOŻNA DEGUSTOWAĆ... :wink: DROBNA UWAGA:UGOTOWANY TAK BUDYŃ ABY NIE STWORZYŁ NA SOBIE SKORUPKI,NAKRYWAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ,WTEDY PODCZAS UCIERANIA NIE UTWOŻĄ SIĘ NIEPOTRZEBNE GRUDKI. JEŚLI KTOŚ LUBI TO DO ZAKOŃCZONEJ MASY MOŻNA DODAĆ KILKA KROPLI OLEJKU NP. WANILOWEGO. POZDRAWIAM BASIA :wink: Basiu skorzystałam z Twojego przepisu, i muszę Ci powiedzieć, że ... karpatka wyszła super - nic dodać nic ująć :D Krem z dodatkiem spirytusu okazał się rewelacyjny :wink: Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam :D Dorota Cytuj
mona1 Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 karpatka z tego przepisu-przepyszna.Dzięki za pomysł na grudki.Zawsze miałam z tym problem :mrgreen: Cytuj
agadab Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 wydaje mi się, że do ciasta parzonego w ogóle nie potrzeba żadnych spulchniaczy. I tak pięknie wyrośnie i smak z całą pewnością jest lepszy, gdy nie wyczuwa się proszku. Cytuj
m.agga Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Karpatka wrecz znakomita!! zrobilam ja ostatnio i wszystkim tak smakowala, ze musialam zrobic ja powtornie :D Bardzo dziekuje za pyszniasty przepis:) Cytuj
IGA Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Witam! Ja również znam ten przepis od wielu lat i potwierdzam, że jest super. Jeśli chodzi o krem, to jest o niebo lepszy od kremu karpatkowego z torebki. Tyle tylko, że ja zawsze używam do tego kremu dobrego masła (25 dag) i nie daję alkocholu. Próbowałam kiedyś z margaryną i uznałam, że to nie to samo. Pozdrawiam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2009 hej,ja tez robilam ta karpatke pare dni temu i powiem szczerze ze sie troche rozczarowalam...(ale tylko troche) ;) moja wyszla troche nalesnikowata pod spodem...gory wyrosly sliczne poprostu i byly chrupiace ale dol... nie wiem dlaczego. ale w smaku byla bardzo dobra tak samo jak i krem! tylko byl stanowczo za slodki nastepnym razem dodam mniej cukru. dodalam tez do kremu skorke cytrynowa...mniam! :( pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Karpatka bomba-ja osobiście nie przepadam za takim ciastem-bo to praktycznie sam krem,ale moja rodzinka jest wniebowzięta-a raczej była -to kawałek który udało mi się uratować. Cytuj
andy8 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Prawdziwe góry karpaty-pozdrowionka dla chłopaków łasuszków :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 No i kolejne wspaniałe ciasto w Twoim wykonaniu Elu. Rodzinka ma z Tobą dobrze :D Pozdrawiam. Cytuj
k@sia Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Wypróbowałam przepis dwukrotnie i karpatka wyszła mi rewelacyjna ;) Dziękuję i pozdrawiam ciepło :D Cytuj
k@sia Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Karpatka jest pyszna, ma tylko jedną wadę... za szybko znika ;) :D 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.