Gość victorios1 Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 mrowisko 0,5 kg maki 5 dag drozdzy 0,5 l wody 100 ml oleju 2 ł cukru 1 ł soli 0,5 kg truskawek 1 ł kakao 100 gr margaryny 100 gr cukru pudru 2 ł chrupek np. płatki sniadaniowe tłuszcz do smazenia 200 gr frytury palmowej lub olej Make przesiac, dodac rozrobione w wodziedrozdze i cukier, dodac sol, wyrobic na ciasto konsystencji drozdzowego.Pod koniec wyrabiania wlac olej i dziurkowac,wtlaczajac powietrze.Gdy masa bedzie jednolita wlozyc ja na miske i schowac do lodowki na godzine.Po godfzince wyjac i walkowac na placki,potem wyciunac faworki radelkiem.Powstale faworki smazyc na złoto w goracym,głębokim tłuszczu, osączyc.Udekorowac talerz sosem z przetartych truskawek z jogurtem.Ułozyc na nim mrowisko w formie 4 kondygnacyjnej piramidy.Margaryne roztopic, dodac cukier puder, chrupki,kakao, zagotowac i polewac goraca mrowisko.Dekorowac bita smietana i owocami. Cytuj
basga Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Nie wiem jak WY,ale ja wolę tradycyjny sposób zjadania faworków. Cytuj
kate_76 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 bardzo orginalny ,wyglada ladnie ale przylaczam sie do basgi tez wole tradycyjne zjadanie moim zdaniem faworki musza byc chrupiace! Ale moze inny przypadnie ten przepis do gustu? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.