MONIKA.P Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 teraz potrzebuje przepis na seromak Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Ja mogę zaproponować przepis na Sernik z masą makową :wink: Cytuj
MONIKA.P Opublikowano 20 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 DZIĘKI ZA PRZEPIS NAPEWNO GO WYKORZYSTAM,POZDRAWIAM Cytuj
dana2005 Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 a ja na swięta upiekłam taki seromakowiec: Ciasto kakaowe: 3 jajka, 1 paczka masła roślinnego, 0,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 szklanki mąki (niepełne), 1 czubata łyżka ciemnego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (wg mnie na to ciasto wziąć 1/2 porcji). Spodem seromakowca może być białe ciasto wtedy nie dodajemy kakao, a mąki 2 szklanki i aromat pomarańczowy. Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodawać po 1 całym jajku, następnie dodać pozostałe składniki. Dobrze utrzeć i wyłożyć do dużej brytfanny. Masa makowa: 50 dag maku, 3/4 szklanki cukru pudru (2 łyżki zostawić do usztywnienia piany), 2 jajka, 1 białko, 10 dag rodzynek, 50 ml. Amaretto lub olejek migdałowy, 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki miodu prawdziwego, 3 - 4 łyżki dżemu wiśniowego, 3 łyżki masła. Mak zalać wrzącą wodą lekko osłodzoną i gotować ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając , aby się nie przypalił. Osączony mak na sitku 2 razy przepuszczamy przez maszynkę. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 min, a następnie osączyć na sitku jeszcze lepsze są rodzynki zalane wcześniej rumem. Żółtka ucieramy cukrem do białości, dodajemy stopione masło, zmielony mak dżem i miód, likier amaretto lub olejek migdałowy. Wszystko razem ucieramy na gładką masę, a na koniec dodajemy rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijamy i przy pomocy łyżki drewnianej delikatnie mieszamy z masą makową. Tę masę wykładamy na ciasto kakaowe Masa serowa: 1 kg sera(zmielić), 1 paczka masła roślinnego, 1 szklanka cukru (2 łyżki zostawiamy do piany), 7 jaj, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 szklanka mleka(rozprowadzić w nim budynie), zapach pomarańczowy lub śmietankowy. Masło utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodawać na przemian, żółtka i ser i na koniec stopniowo budynie rozrobione w mleku. Wszystko jeszcze dokładnie utrzeć na gładka puszystą masę. 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru i połączyć z masą serową. Wyłożyć na masę makową i piec w temp. 180 o C ok. 1 godz. Można pod koniec pieczenia dodać ubite 4 pozostałe białka z 1/2 szklanki cukru i 1 budyniem śmietankowym i 1 łyżką mąki pszennej, można też zamiast budyniu i mąki dodać paczkę kokosu Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Można też ubić 250 ml. dobrze schłodzonej śmietany kremówki z 1 łyżką cukru i śmietan-fixem. Śmietanę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdy i wycisnąć na wierzchu ciasta ukośną kratkę a miedzy kratkami wykonać z lukru esy-floresy lub odwrotnie. Wg tego przepisu piekę też sam sernik. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.