alneya Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 masa: 1 paczka okrągłych biszkoptów 1 puszka brzoskiwń 1 litr mleka 2 opakowania kwaśnej śmietany 6 jajek 200 gram masła 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 cukier waniliowy 1 kieliszek spirytusu polewa: 6 płaskich łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 3 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 2 opakowania śmietany roztrzepać mikserem z całymi jajkami. Mleko zagotowujemy, ostawiamy na moment z ognia i od razu wlewamy śmietanę z jajkami. Stawiamy z powrotem na niewielkim ogniu i mieszamy dopóki nie wytrąci się twarożek, a serwatka nie stanie się przezroczysta. Przelewamy przez dość gęste sitko lub przez gazę, i odstawiamy serek do ocieknięcia na conajmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dodajemy stopniowo masę serową, sok z 1/2 cytryny, spirytus i jeszcze chwilę miksujemy. Na dnie tortownicy (28cm) układamy biszkopty (można je trochę skropić sokiem od brzoskwiń). Brzoskiwinie kroimy na kawałki (zostawiamy dwie połówki do dekoracji). Na biszkopty nakładamy połowę masy, na to pokrojone brzoskwinie, i resztę masy. Polewa: Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do rondelka i podgrzewając mieszamy. Gdy zacznie wrzeć odstawiamy z ognia i studzimy. Gdy zacznie gęstnieć polewamy "melbę" i dekorujemy brzoskwiniami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.