Gość Iwon_ka Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Może ktoś zna dobry przepis na ciasto na pierogi z kapustą i grzybami. Wigilia tuż , tuż. Od trzecg tygodni co drugi dzień przygotowuje, w ramach treningu pierogi z mięsem. Rodzina ma już dość. A ja uparcie podejmuję próby. Ciasto jest stanowczo za twarde i takie jakieś trochę kleiste. Czekam na pomoc :wink: Cytuj
arabika Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Witam Ciasto na pierogi robie biorąc mąke , gorącą wode,szczypte soli i nic więcej Żadnych jaj .Zobaczysz że pierogi wyjdą mięciutkie takie jak powinny być . .Pozdrawiam :wink: Cytuj
zazula226 Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 a proporcje to przepraszam bardzo, gdzie się podziały?? :wink: no proszę... chciałabym wypróbować, bo bez jaj nie robiłam.... Cytuj
agnieszka Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Iwonka...proponuje abyśprzejrzała dobrze ;SMACZNEGO;a znajdziesz tam super przepis nad ktorym dyskutowalismy....naprawde go polecam,nigdy nie lubilam robic pierogów.Ale odkad zdobyłam ten przepis naprawde robie to z ochotą....pozdrawiam.. Cytuj
arabika Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 a proporcje to przepraszam bardzo, gdzie się podziały?? :wink: no proszę... chciałabym wypróbować, bo bez jaj nie robiłam.... Nie potrafie podać dokładnych proporcji poprostu robie to zawsze na oko.Mąka + gorąca woda +sól + drewniana łyżke .Początkowo wyrabiam to ciast łyżką żeby się nie po parzyć. i patrze jaka ma konsystencje jesli jest za rzadkie dodaje maki jeśli za gęste wody i to tyle Każdy kto wie jak ma wyglądac ciasto na pierogi poradzi sobie z tym bez problemów Można po koniec dodać troche oleju wtedy pierogi podczas lepienia nie wysychaja ,ale to nie jest najważniejsza Istotna jest tu gorąca woda Przepis ten mam od swojej babci i od kiedy pamietam zawsze tak robie i zawsze pierogi wychodzą extra ,chociaz lepienie ich nie należy do moich ulubionych zajęć :lol :Moge się założyć że kazdy kto wypróbuje ten przepis pozostanie przy nim Pozdrawiam :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.