Pralinka20 Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 :wink: mam problem: nie mam maszynki do miesa z wkladka do mielenia maku, wiec jestem zmuszona zmielic go w cukierni przed gotowaniem, dopiero potem przygotowywac. powiedzcie, jak zrobic taka mase?? czy mak nalezy potem juz tylko sparzyc, czy dlugo gotowac?? czy bedzie trwalszy jak bede gotowac na mleku czy wodzie?? i jak z tymi dodatkami? prosze o odpowiedz jak najpredzej:) z góry dzieki Cytuj
Gość elas Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zawsze kupuję gotowy mielony mak i zaparzam go mlekiem. Można też wodą. Na 200gr maku daję pół szklanki płynu, jeszcze chwilę gotuję i do gorącego dodaję miód, tłuszcz. A gdy przestygnie, kogel-mogel z zółtek i cukru, bakalie, mąkę ziemniaczną i na koniec delikatnie mieszam z pianą z białek. Cytuj
Pralinka20 Opublikowano 22 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2005 dziekuje bardzo za odpowiedz:) tez tak wlasnie myslalam, ze trzeba tylko sparzyc ten mak, wiec tak zrobie. Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 polecam dodatek łyżeczki cynamonu- mak jest wtedy przepyszny (ja nie mogę się oprzeć) i jem, jem, jem.... :wink: Cytuj
dana2005 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 ja natomiast do zmielonego maku dodaje ubite jajka z cukrem, bułkę tartą, troszkę rozpuszczonego tłuszczu, jak mam to kieliszeczek rumu lub amaretto no i 3- 4 łyżki dżemu (wiśniowy, z mirabelek lub jaki mam). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi