andy8 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Dorotko zrobiłam w\g przepisu ściśle się go trzymając,gotował się myślę że tak w sam raz.Widziałam jednak że nie gęstnieje więcej -schłodziłam i ucierałam z masłem,nie dałam całego budyniu bo wtedy byłby zupełnie rzadki.Całą noc stał w lodówce trochę już skosztowaliśmy-krem no cóż mógłby być bardziej zwarty nie wiem jak będzie prezentował się jutro na stole.Jestem dobrej myśli... :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2008 Pozwoliłam sobie dać odpowiedź, do kremu zawsze gotuję trochę dłużej budyń bez przerwy mieszając aż dobrze zgęstnieje, prawie nie można mieszać. Raz popełniłam błąd, w przepisie było ugotować budyń, ugotowałam normalnie tak jak bezpośrednio do zjedzenia to krem też miałam za rzadki. Aniu może ten sam błąd popełniłaś tak jak ja dawniej. Cytuj
andy8 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Halinko masz rację.Ja jednak dość długo ten budyń gotowałam i całe szczęscie że całego do masła nie dodałam.W lodówce jakoś stężał i nie było kłopotu nawet z krojeniem.Nie mniej jednak chyba tego kremu już nie zrobię .Poza tym ciasto jest bardzo dobre. Bardzo dziękuję Dorotce i Halince za udzielenie odpowiedzi :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2008 Aniu podaję Tobie przepis wypróbowany na krem. Przepis pochodzi z " Ciasta na stół" Bardzo często piekłam szarlotkę królewską z tego przepisu z tym kremem. 1/2 l mleka 1 budyń śmietankowy na 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 3 żłótka 1/2 szklanki cukru kostka masła 1,5 szklanki mleka gotujemy. w pół szklanki mleka rozprowadzamy budyń wymieszany z mąką i cukrem. Wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy do zgęstnienia, do gotującego budyniu dodajemy żółtka i mieszamy. Ja jak ugotowałam budyń to wyłączyłam gaz i do gorącego budyniu dodałam żółtka i szybko wymieszałam. Miękkie masło utrzeć mikserem na pianę, dodając po trochu zimnego budyniu. Cytuj
andy8 Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2008 Halinko bardzo dziękuję już sobie spisałam i na pewno wypróbuję. :grin: Cytuj
dziola Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Witam, Wczoraj zrobiłam przekładaniec i stwierdzam, że przepis jest jak najbardziej godny polecenia ;) Górę oblałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Dzisiaj zdążyłam jeszcze zrobić zdjęcia, zanim ciacho zaczęło znikać. Cytuj
Kaliope Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Wygląda pięknie! Baaardzo apetycznie! Cytuj
andy8 Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Dziola czy krem robiłaś dokładnie z tego przepisu czy jakiś inny?Piękny wypiek ;) Cytuj
dziola Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Andy8, krem jak i całe ciasto robiłam według przepisu podanego przez Alneyę, na samym początku wątku, czyli: masa kremowa: 3 szklanki mleka 7 łyżek cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Tak smakował, że jeszcze jak był w rondelku musiałam odpędzać smakoszy ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.