zazula226 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 nie wiem, czy gdzieś się nie "szlaja" tutaj przepis na ten pyszny trunek, ale ja go dostałam teraz, kilka dni przed świetami, od zaprzyjaźnionego POLICJANTA.... Składniki: - 5 żółtek - 30 dag cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 szklanka mleka - 1 szklanka spirytusu Sposób przygotowania: Żółtka miksować z cukrem i cukrem waniliowym. miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy, gdyby były z tym problemy, to polecam dodawać mleko w niewielkich ilościach, nadal ubijając. Mleko najlepiej z karyonu, i tłuste.... Jak sie ubije na taką śliczną puszysta masę, dolewać powoli spirytus nadal mieszając, ale należy zdecydowanie zmniejszyć obroty.... zlac do butelek. z podanej ilości skłądników wychodzi ok 0,7 l dobrej mocy trunku :wink: powinno sie przegryź, przynajmniej 2-3 dni. Przed podaniem zamieszać i życze"NA ZDROWIE" :wink: :wink: :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Skorzystam z tego "szlajającego się" przepisu. Razam z Malibu zrobię na nadchodzącego Sylwestra. Gdyby nie strona "smacznego" byłoby ciężko zaskoczyć moich gości !!! Bardzo dziękuję za talenty Dorotki - Naszego moderatora !!! Pozdrawiam !!! Cytuj
dana2005 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 a ja adwokata robie podobnie, tylko daje takie skladniki: 5 zółtek,30 dag cukru, 1/3 l mleka, 1/4 litra spirytusu,1/4 l wianiaku(koniaku,starowinu), 1 cukier waniliowy - też dobry Pozdrawiam!!! Cytuj
Wiolka Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Ja mam przepis na 10 żółtek , 2 szklanki cukru , 2 cukry waniliowe resztę daję na oko w zależności jakia jajcówka ma być mocna , słaba czy gęsta lub nie . Ale napewno jest dobra . Polecam . :wink: :| ;-) Cytuj
beatrix Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Bernimek a jak ty robisz malibu?to bardzo ciekawe i pewnie tez smaczne....! Cytuj
Dorota Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Być może Bernimek skorzystała z tego przepisu. Ja też robiłam to malibu - polecam je... pychotka :wink: Cytuj
Wiolka Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Dziś zalałam wiórki i za 3 lub 4 dni dam znać jak mi wyszła jajcówka . :wink: :| ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi