Dorota Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Czy ma ktoś przepis na czekoladówkę lub orzechówkę :wink: :wink: :wink: :D Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Witaj Bahus :D Tak, chodzi mi o nalewki :wink: :wink: :wink: Ostatnio moja teściowa wspominała, że piła kiedyś tego rodzaju nalewki, no i ... narobiła mi na nie smaka, ale niestety nie mamy na nie przepisu :D Pozdrawiam :D Dorota Cytuj
Bahus Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Nalewka czekoladowa 100 g mielonej kawy, 100 g czekolady w proszku, 2 szklanki miodu, 1 l spirytusu, 1 l przegotowanej wody. Do gąsiorka wsypać kawę i czekoladę, zalać spirytusem, szczelnie przykryć, zostawić na 2-3 tygodnie, codziennie mocno potrząsając gąsiorkiem. Zagotować miód z wodą, odszumować, zdjąć z ognia. Do gorącego syropu powoli wlewać przefiltrowany spirytus. wymieszać, ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, wynieść v chłodne, ciemne miejsce na co najmniej -6 miesięcy. Nalewka orzechowa I 300 g zielonych świeżych orzechów włoskich, kawałek cynamonu ok. 10 g, po 5 g goździków i gałki muszkatołowej, 3 szklanki spirytusu, 2 szklanki wódki, 1 kg miodu, szklanka wody. Osuszone orzechy drobno pokroić razem z korzeniami wrzucić do słoja, zalać wódką i spirytusem, zostawić na 10-12 dni szczelnie przykryte. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zagotować wodę z miodem, odszumować, zestawić z ognia, ostrożnie wlewać przefiltrowany nalew orzechowy, wymieszać, wlać do słoja i zostawić na 2-3 dni, po czym ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, zostawić na kilka miesięcy. Nakewka orzechowa II 250 g młodych zielonych orzechów włoskich, 2 szklanki spirytusu, 1 szklanka koniaku, 1 szklanka miodu, 1 szklanka przegotowanej wody, 50 g orzechów laskowych, kawałek kory cynamonu, 6-8 goździków. Umyte i osuszone orzechy włoskie drobniutko pokroić i razem z goździkami i pokruszonym cynamonem wrzucić do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i zostawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem. Zagotować miód z wodą, odszumować, zestawić z ognia. Do gorącego syropu ostrożnie wlewać przecedzony nalew orzechowy, wymieszać, ponownie wlać do słoja, dodać koniak, wymieszać, szczelnie zamknąć, zostawić na 2-3 dni. Po czym ponownie przefiltrować. Do każdej butelki wrzucić po kilka orzechów laskowych, wlać przefiltrowany likier, szczelnie zamknąć, wynieść w chłodne miejsce na kilka miesięcy. Bahus Cytuj
Dorota Opublikowano 29 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Wow :wink: Dziękuję Ci Bahus za te przepisy :wink: Teraz pozostaje mi tylko znaleźć czas, żeby je zrobić :wink:. Pozdrawiam :D Dorota Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.