Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:wink: Ja piekę tulipana w podłużnej blaszce.Układam kleksy ciasta naprzemian.po upieczeniu przekrajam go wzdłuż i przekładam ptasim mleczkiem.Pyszne i efektowne :wink:

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Kate wygladą dobrze i udało sie ciasto. Proszę Ciebie i Justynkę jak kiedyś będziecie piekły tulipana przeciągnijcie patyczkiem, a wygląd będzie taki jak na moim zdjęciu. Pozdrawiam serdecznie mamy z pociechami.

Opublikowano

Upiekłam wczoraj to ciacho,wyszlo dosyć geste ale to dlatego,że miałam wiejską mąkę a jej trzeba brac mniej no i już nie przeciągałam patyczkiem ALE I TAK JEST PYSZNE. Zrobiłam w dwóch małych keksówkach.

Opublikowano

Upiekłam dzisiaj Tulipana. Wyszedł śliczny. Wygląd rzeczywiście imponujący, ale jak dla mnie ciasto jest za suche. Ale bądź co bądż jest to babka i taka ma być. Myślę, że można upiec je w większej blaszce, w trzech lub dwóch miejscach przeciągnąć patyczkiem. Po ostudzeniu nasączyć, przekroić i nałożyć jakiś krem, na górę polewę. Ale to już będzie inne ciasto, ale też smaczne. Pozdrawiam. Renata :wink:

Opublikowano

Jakie ładne ciacho, że też wcześniej nie zauważyłam, na Wielkanoc jak znalazł, pewnie wypróbuje. Już go drukuję...... Tylko proszę o radę w sprawie dodanego maku. Czy można go zastąpić jakimś innym produktem, tak żeby i ładnie wyglądało i smakowało należycie? I jeszcze jedno: Ineczko czy ucierasz ciasto ręcznie czy mikserem? Niecierpliwie czekam, Justyna. Stopniowo mnie to forum wciąga, na tyle, że zaglądam tutaj codziennie, niedługo pewnie będzie to jakiś nałóg :wink: :wink:

Opublikowano

Ja odpowiem,ze ucieram mikserem. Tak jak napisala RENIA jest to babka i dla mnie tez zbyt szybko wysycha,ale ja robię tak:ukroje ile trzeba a reszte zawijam w folię,jest wtedy mięciutka.

Opublikowano

Justynko.K. oczywiscie wiem ze powinien tulipan byc pieczony w keksowce ale ja niestety nie mam takiej i pieklam w malej kwadratowej foremce .Tutejsze foremki sa zupelnie inne niz w Polsce ,ksztalty sa rozne ale wszystkie sa bardzo plytkie.Nie mniej jednak po tulipanie nawet okruszek nie zostal. pozdrawiam

Opublikowano

No to teraz mam dylemat, Basqa uciera mikserem, Ineczka ręcznie, więc co wybrać? ;) Może połączę jakoś te dwa warianty? Żartuję oczywiście :razz: Jednak nikt mi nie podpowiedział z co mam zrobić z tym makiem, a raczej czym sensownym zastąpić ten produkt? Dalej czekam........ Pozdrawiam oczywiście, Justyna.

Opublikowano

Justynko myślę że zamiast maku,mogłabyś dodać kolorowych wiórek kokosowych-np. zielonych.Nie wiem czy to wyjdzie,ale w najgorszym wypadku zawsze można zostawić dwie masy białe,jedną na górze drugą na dole.Pozdrawiam.Gabi.

Opublikowano

no właśnie,białe albo w innym kolorze. Możesz też dodać płatków czekoladowych albo zeskrobanej czekolady czy startych orzechów,napewno cos wymyślisz.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.