Basia K Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 :wink: Ja piekę tulipana w podłużnej blaszce.Układam kleksy ciasta naprzemian.po upieczeniu przekrajam go wzdłuż i przekładam ptasim mleczkiem.Pyszne i efektowne :wink: Cytuj
kate_76 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 :wink: wlasnie upieklam tulipanka w smaku jest pyszny ,wyglada chyba niezle Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Kate wygladą dobrze i udało sie ciasto. Proszę Ciebie i Justynkę jak kiedyś będziecie piekły tulipana przeciągnijcie patyczkiem, a wygląd będzie taki jak na moim zdjęciu. Pozdrawiam serdecznie mamy z pociechami. Cytuj
basga Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Upiekłam wczoraj to ciacho,wyszlo dosyć geste ale to dlatego,że miałam wiejską mąkę a jej trzeba brac mniej no i już nie przeciągałam patyczkiem ALE I TAK JEST PYSZNE. Zrobiłam w dwóch małych keksówkach. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 kate 76 ładnie pokroiłaś tego tulipana w jakiej blaszce robiłaś ja myślałam że to tylko do keksówki się nadaje :wink: basqa smakowicie wygląda :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Podziwiam, każde ciasto ma inny ładny wygląd i dzięki waszym pomysłom, mamy różne rodzaje tulipanów. Cytuj
renigliwice Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Upiekłam dzisiaj Tulipana. Wyszedł śliczny. Wygląd rzeczywiście imponujący, ale jak dla mnie ciasto jest za suche. Ale bądź co bądż jest to babka i taka ma być. Myślę, że można upiec je w większej blaszce, w trzech lub dwóch miejscach przeciągnąć patyczkiem. Po ostudzeniu nasączyć, przekroić i nałożyć jakiś krem, na górę polewę. Ale to już będzie inne ciasto, ale też smaczne. Pozdrawiam. Renata :wink: Cytuj
JustynaZ Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Jakie ładne ciacho, że też wcześniej nie zauważyłam, na Wielkanoc jak znalazł, pewnie wypróbuje. Już go drukuję...... Tylko proszę o radę w sprawie dodanego maku. Czy można go zastąpić jakimś innym produktem, tak żeby i ładnie wyglądało i smakowało należycie? I jeszcze jedno: Ineczko czy ucierasz ciasto ręcznie czy mikserem? Niecierpliwie czekam, Justyna. Stopniowo mnie to forum wciąga, na tyle, że zaglądam tutaj codziennie, niedługo pewnie będzie to jakiś nałóg :wink: :wink: Cytuj
basga Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Ja odpowiem,ze ucieram mikserem. Tak jak napisala RENIA jest to babka i dla mnie tez zbyt szybko wysycha,ale ja robię tak:ukroje ile trzeba a reszte zawijam w folię,jest wtedy mięciutka. Cytuj
kate_76 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Justynko.K. oczywiscie wiem ze powinien tulipan byc pieczony w keksowce ale ja niestety nie mam takiej i pieklam w malej kwadratowej foremce .Tutejsze foremki sa zupelnie inne niz w Polsce ,ksztalty sa rozne ale wszystkie sa bardzo plytkie.Nie mniej jednak po tulipanie nawet okruszek nie zostal. pozdrawiam Cytuj
JustynaZ Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 No to teraz mam dylemat, Basqa uciera mikserem, Ineczka ręcznie, więc co wybrać? ;) Może połączę jakoś te dwa warianty? Żartuję oczywiście :razz: Jednak nikt mi nie podpowiedział z co mam zrobić z tym makiem, a raczej czym sensownym zastąpić ten produkt? Dalej czekam........ Pozdrawiam oczywiście, Justyna. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Justynko myślę że zamiast maku,mogłabyś dodać kolorowych wiórek kokosowych-np. zielonych.Nie wiem czy to wyjdzie,ale w najgorszym wypadku zawsze można zostawić dwie masy białe,jedną na górze drugą na dole.Pozdrawiam.Gabi. Cytuj
basga Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 no właśnie,białe albo w innym kolorze. Możesz też dodać płatków czekoladowych albo zeskrobanej czekolady czy startych orzechów,napewno cos wymyślisz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi