ina12 Opublikowano 5 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2006 250 g. margaryny 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku suchego 1 kisiel wisniowy ( bez cukru) 6 jajek 6 łyżek oleju 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto cukier puder do posypania kolorowa posypka tłuszcz do smarowania blaszki Sposób przyrzadzania: CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodawać na przemian olej i makę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, a następnie podzielić na cztery części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak,do trzeciej kisiel, czwarta biała. Ciasto wlewać do posmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 12 x 34 cm, najpierw białe ciasto, a następnie z kakao, kisielem i makiem. Grubszym patyczkiem przeciągnąć ( raz) przez środek blaszki. Piec około 60 minut w temp. 180-200 stopni C. Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową. Według uznania mozna posypać cukrem pudrem, i na środku posypać kolorową posypką. ŻYCZĘ SMACZNEGO. Ina12 Cytuj
Marcin Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Korzystając z okazji. Chciałbym przypomnieć, że posty można edytować, wobec tego proszę o korzystanie z tej możliwości - będzie czytelniej na forum. Marcin Cytuj
M@lgosia Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Upiekłam, babka jest super. Wszystkim bardzo smakowała, prezentowała się rewelacyjnie (w przekroju szczególnie!!!!) Ale dodałabym pół szklanki cukru więcej bo mimo zalet babka jest za mało słodka! Dzięki za przepis :wink: :wink: :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Małgosiu dziękuję bardzo za słowa uznania, w przekroju to fakt wygląda jak tulipan i w smaku też dobra. Ja ją zawsze piekę według przepisu, żeby dodać więcej cukru, bym musiała wpierw wypróbować. Zwiększając ilośc cukru nie mam pewności czy wypiek się uda. Jeszczę raz serdecznie dziękuję za opinię i ślę pozdrowienia. ina12 Cytuj
tutunia Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Ja zrobiłam według przepisu i jest OK. Myślę, że można posypać ciasto większą ilością cukru pudru jak ktoś lubi słodkie. Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Witam i dziekuję za ocenę. Można posypać większą ilością cukru pudru, to rzecz smaku. Ja jak upiekę, to nieraz tylko smaruję polewą i posypuję kolorową posypką. Na święta Wielkanocne " Tulipan " obowiazkowo gości na moim stole. Ślę pozdrowienia. ina12 Cytuj
baśka96 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 właśnie upiekłam Tulipana- suuuuuper ciasto, tylko dla mojej rodzinki trochę za mała porcja , następnym razem będę musiała podwoić porcję Cytuj
M@lgosia Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Zamiast cukrem pudrem ciasto polałam polewą czekoladową i posypałam kokosem.Teraz jest oki :lol: :lol: Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Ja zawsze polewam to ciasto polewą czekladową, następnie na polewę posypuję cukier puder albo posypkę kolorową. Robię jeszcze w inny sposób, polewam polewą czekoladową , na środku sypię posypkę kolorową a boki obsypuję cukrem pudrem. Jnformacje te podaję na temat górnej warstwy tulipana. ina12 Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Przesyłam zdjęcie ciasta "Tulipan" ina12 Cytuj
Anna22 Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Długo zbierałam sie do upieczenia tego ciasta. Uznałam ,że te swięta to dobra okazja. I mój tulipan wyszedł taki ładny jak na Twoim zdjęciu. Bardzo smaczny -wczoraj został zjedzony i wszyscy żałowali ,ze nie było go więcej. Polałam polewą z białej czekolady i posypałam siekanymi orzechami. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz. Pozdrawiam Ania Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Aniu prawdą jest że ciasto lepsze jest w smaku od tradycyjnych babek. Ja w przepisie mam podany wymiar blaszki 12x 34, a ja piekę w blaszce 9x 34, bo taką posiadam. Muszę kupić blaszkę która jest podana w przepisie i przypuszczam że tulipan będzie jeszcze efektowniej wyglądać. pozdrawiam ina12 Cytuj
Anna22 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Pewnie ,że lepsze a przy tym takie kolorowe, że aż się oczy do niego same śmieją. Ja nie wiem jaki mam wymiar blaszki ale patrząc na Twoje zdjęcie to chyba taką samą. Spojrzałam teraz na zdjęcie , przypomniałam sobie smak i chyba wieczorkiem upiekę na sobotę i niedzielę. Bo tego świątecznego tak prawdę mówiąc za dużo nie pojadłam Pozdrawiam cieplutko Ania Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.