ina12 Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Biszkopt 1,5 szklanki maki krupczatki szklanka cukru 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 2 kisiele 2 galaretki 1 palma puder cukier Z podanch składników upiec biszkopt, wymiar tortownicy 29 cm. Ugotować kisiele według przepisu, wsypujemy 2 galaretki w proszku i dobrze mieszamy. Do przestygniętej masy dodać miękką palmę i zmiksować. Przekroić biszkopt na połowę, wyłożyć przestygnietą masę i przykryć drugą częścią biszkoptu. wstawić do lodówki. Po godzinie jak masa się usztywni można kroić. Wierzch posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO. ina12 Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Zdjęcie "Biszkopt z masą" udzielam następujacej informacji. Masę robię z kisieli i galaretek o smaku poziomkowym, te nam najbardziej smakują. Masę gdy się wylewa na biszkopt jest o bardzo luźnej konsystencji, zgęstnieje bardzo w lodówce. Cytuj
baśka96 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Szanowna Ino.Bardzo zaciekawił mnie Twój przepis i postanowiłam go wypróbować.Zrobiłam to ciasto dzisiaj i jestem mile zaskoczona, :) bo biszkopt to wiadomo, ale krem to zupełne zaskoczenie, po prostu pyszny, :) w sam raz na letnie ciasto gdy nie chce się zbyt długo siedzieć w kuchni.Dziękuję za przepis, będzie często gościł na moim stole.Pozdrawiam. :oops: :oops: Cytuj
Anna22 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Śliczne te ciasto i pewnie pyszne jak pozostałe Twoje ciasta. Czy ja dobrze rozumiem - suchy proszek galaretki wsypujemy do ugotowanego kisielu? Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Basiu dziekuję bardzo za wiadomość i pozytywną opinię, tak jak napisałaś ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie. ina12 Aniu do kisieli wsypuje się galaretkę w proszku. przesyłam pozdrowienia. ina12 Cytuj
baśka96 Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Ina, czy do tej masy dodawałaś kiedyś świeże owoce np. truskawki ? Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Świeżych owoców nie dodawałam, zawsze robię to ciasto zgodnie według przepisu. Z owocami pewnie nie spróbuję,ze względu na to że masa po zastygnięciu w lodówce ma ścisłą konsystencje. ina12 Cytuj
baśka96 Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Dzięki za szybką odpowiedż, chciałam spróbować zrobić masę z kilkoma świeżymi truskawkami ale pozostanę przy masie bez dodatków.Pozdrawiam :D Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Basiu ja jednak pomyśałam że podsunęłaś niezły pomysł z tymi truskawkami i ja jednak wypróbuję, truskawki, kisiel i galaretka truskawkowa. Doszłam do w wniosku ze truskawki to miękki owoc i myślę że nic nie stoi na przeszkodzie, a dzięki Tobie przepis będzie zmodyfikowany. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
baśka96 Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Ina ,cieszę się że Cię zainteresował pomysł z truskawkami :D , jak zrobisz to daj znać jak masa wyszła.Pozdrawiam. :D Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Basiu zrobiłam ten biszkopt z truskawkami, jeden kilogram truskawek pokrojonych na połówki dodałam do ubitej masy, wymieszałam i wylałam na spód. Wszystkim to ciasto smakowało, natomiast ja doszłam do wniosku że korzystniej będzie jak truskawki położy się na spód i na to masę Według mojego zdania, tak jak ja zrobiłam to spód był zbyt wilgotny, a kolor miał różowy. Pozdrawiam. ina 12 Cytuj
dana2005 Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Witaj Ino!!! Zrobiłam to ciasto, orzeżwiające, tylko ja na wierzch przed podaniem przyozdobiłam je bitą smietaną i truskawkami. Pyszniutkie. Dzięki za przepis Cytuj
baśka96 Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Witaj Ino.Spróbuję zrobić tak jak radzisz, tzn. na spód pokrojone truskawki a na to masa.Myślę że też będzie świetny.Dziękuję za wypróbowanie masy truskawkami, a wszystkim niezdecydowanym polecam to ciasto bo jest świetne, szczególnie na upalne dni, a i wygląda pysznie , co zresztą widać na fotce zamieszczonej przez Inę.Dziękuję i pozdrawiam. :-D :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Witam Basię 96 i Dankę 2005 bardzo dziękuję Wam za ocenę i udoskonalenie tego ciasta, z śmietaną to też bardzo dobry udany pomysł. Poczekamy a może znajdą się osoby i podadzą jeszcze inne wersje. Basiu Ciebie proszę daj znać jak zrobisz to ciasto z truskawkami. W jednym z moich przepisów wyczytałam żeby sok z truskawek nie wsiąkał do ciasta, to wpierw ciasto posypuje się zagęstnikiem do śmietany i wtedy kładzie się truskawki. Pozdrawiam Was serdecznie. ina12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.