dana2005 Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Ciasto kakaowe: 3 jajka, 1 paczka masła roślinnego, 0,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 szklanki mąki (niepełne), 1 czubata łyżka ciemnego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (wg mnie na to ciasto wziąć 1/2 porcji). Spodem seromakowca może być białe ciasto wtedy nie dodajemy kakao, a mąki 2 szklanki i aromat pomarańczowy. Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodawać po 1 całym jajku, następnie dodać pozostałe składniki. Dobrze utrzeć i wyłożyć do dużej brytfanny. Masa makowa: 50 dag maku, 3/4; szklanki cukru pudru (2 łyżki zostawić do usztywnienia piany), 2 jajka, 1 białko, 10 dag rodzynek, 50 ml. Amaretto lub olejek migdałowy, 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki miodu prawdziwego, 3 - 4 łyżki dżemu wiśniowego, 3 łyżki masła. Mak zalać wrzącą wodą lekko osłodzoną i gotować ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając , aby się nie przypalił. Osączony mak na sitku 2 razy przepuszczamy przez maszynkę. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 min, a następnie osączyć na sitku jeszcze lepsze są rodzynki zalane wcześniej rumem. Żółtka ucieramy cukrem do białości, dodajemy stopione masło, zmielony mak dżem i miód, likier amaretto lub olejek migdałowy. Wszystko razem ucieramy na gładką masę, a na koniec dodajemy rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijamy i przy pomocy łyżki drewnianej delikatnie mieszamy z masą makową. Tę masę wykładamy na ciasto kakaowe Masa serowa: 1 kg sera(zmielić), 1 paczka masła roślinnego, 1 szklanka cukru (2 łyżki zostawiamy do piany), 7 jaj, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 szklanka mleka(rozprowadzić w nim budynie), zapach pomarańczowy lub śmietankowy. Masło utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodawać na przemian, żółtka i ser i na koniec stopniowo budynie rozrobione w mleku. Wszystko jeszcze dokładnie utrzeć na gładka puszystą masę. 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru i połączyć z masą serową. Wyłożyć na masę makową i piec w temp. 180 o C ok. 1 godz. Można pod koniec pieczenia dodać ubite 4 pozostałe białka z 1/2 szklanki cukru i 1 budyniem śmietankowym i 1 łyżką mąki pszennej, można też zamiast budyniu i mąki dodać paczkę kokosu Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Można też ubić 250 ml. dobrze schłodzonej śmietany kremówki z 1 łyżką cukru i śmietan-fixem. Śmietanę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdy i wycisnąć na wierzchu ciasta ukośną kratkę a miedzy kratkami wykonać z lukru esy-floresy lub odwrotnie. Wg tego przepisu piekę też sam sernik. Wg mnie jest pyszne nawet po kilku dniach. Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 kolejny wypiek świąteczny Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Andy znakomite ciasta upiekłaś, wszystkie takie ładne i apetyczne. Cytuj
marzycielka Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 ja na święta piekłam również to ciasto i jest pyszne,także polecam. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Ja też na Święta piekłam to ciasto i podzielam zdanie że jest bardzo dobre i dodam jeszcze że ja dla ułatwienia dodaję gotowy mak z puszki z bakaliami i też wychodzi bardzo dobre. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.