dana2005 Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Delicja Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia. Upiec biszkopt. Żółtka ubić na puszystą masę z 1/2 szklanki cukru. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru. Do ubitych żółtek dodawać powoli olej, 1/4 ubitych białek oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenie. Wymieszać a następnie dodać resztę białek i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub ręką. Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty. masa serowa: 50 dag sera białego (śmietankowego), 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka mleka, 1/4 kostki masła. Zmielony ser, cukier i jajka zmiksować na jednolitą masę. Masło zagotować i wlać do masy serowej i ponownie zagotować.Budyń mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera i gotujemy aż ser zgęstnieje - ciągle mieszać, bo szybko się przypala. masa jabłkowa: Jeden słoik jabłek włożyć do garnka zagotować (lub uprażyć 1 kg jabłek po obraniu), dodać do gorącej masy 2 galaretki suche cytrynowe lub pomarańczowe i wymieszać. Gorący ser wyłożyć na 1 blat, gorące jabłka na drugi blat. Po ostygnięciu ciasto z jabłkami położyć jabłkami na ser. Polać polewą czekoladową. Można też biszkopt upiec z 8 jaj i przekroić na 3 części. Na pierwsza położyć ser, na drugą jabłka i przykryć trzecia częścią i ta polać polewą. Cytuj
arabika Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Wszystko fajnie tylko ile ma być masła do masy serowej i z jaką iloscią cukru utrzeć żółtka :wink: .Z przepisu trudno rozszyfrować Cytuj
dana2005 Opublikowano 7 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 sory, przepis skopiowałam ze swojego notatnika, a przy kopiowaniu ułamki tak dziwnie wychodzą, nie sprawdziłam. Przepis już poprawiłam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi