ina12 Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Ciasto 20 dag cukru, 20 dag maku, 9 białek, 15 dag kokosu, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem Kostka masła, 0,75 l mleka, 2 budynie wiśniowe lub malinowe, 2 galaretki wiśniowe, 2 galaretki pomarańczowe, 2 opakowania "Delicji" 3 łyżeczki cukru, 4 żółtka. Wykonanie ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, którą daje się kroić nożem. Nadal ubijając dodajemy po trochu cukru. Następnie wsypujemy suchy mak i kokos oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na dużą tortownicę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Pieczemy w temp. 170 stopni C. około 40 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy jest upieczone. Wykonanie kremu Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w szklance wody. Masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy 4 żółtka i dalej ucieramy. Budynie gotujemy używając do nich 0,75 l mleka i cukier. Zimny budyń dodajemy powoli do utartego masła i ucieramy na puszysty krem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli tężejące galaretki wiśniowe i dalej dokładnie ucieramy. Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy cały krem. Na kremie układamy połówki delicji ( czekolada do góry) i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Smacznego- ina 12 Cytuj
Katarzyna Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Witam Halinko!!! Przeglądając ubiegłoroczne przepisy trafiłam na ten i muszę przyznac że takiej mieszanki jeszcze nie jadłam :lol: To koniecznie trzeba spróbowac bardzo mnie ciekawi połączenie budyniu z galaretką jaki wyjdzie smak. Widze że wiele osób zaglądało do przepisu , ale nikt nie napisał chocby słówko. :lol: więc jak tylko zrobię zaraz dam znak jak mi wyszło. Mam tylko pytanie do ciasta dodajemy suchy mak i wiórki kokosowe ? Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Witaj Katarzynko! do ciasta dodajemy suchy mak i wiórki kokosowe. Jak będziesz piekła to trzeba posmarować tłuszczem folię aluminiową a nie blaszkę, ja wykładam zawsze folią aluminiową. Nie wiem czy tak samo postępuje się jak wykłada się papierem pergaminowym , jeżeli tak to bym musiała zmienić w przepisie. Ciasto to piekłam w prostokątnej blaszce jak i w tortownicy. Nie chwaląc się nam to ciasto bardzo smakuje, a goście twierdzili że jest ekstra. Pozdrawiam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Dzięki Halinko za porady właśnie uciekam do kuchni robic je zanim przyjdą domownicy już będzie czekało. Odezwę się jak zniknie :lol: Jestem bardzo ciekawa jak mi się uda :D mówiłam w pracy dziewczyną o tym cieście ale żadna nic takiego nie jadła, jutro nietypowo idziemy do pracy to im zaniosę :lol: jak się uda i coś zostanie :lol: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Halinko jeszcze jedno zapomniałam się zpytac - 2 galaretki rozpuszczam w 1 szklance wody czy 1 szklanka wody na 1 galaretkę ? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Halinko!!! Wyszło super :lol: aż mi szkoda jutro zanosic :lol: ale słowo się rzekło niebawem zrobię znowu :D Pozdrawiam Mąż kazał napisac pochwałę od niego już je trzeci kawałek :lol: Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Witaj Katarzynko, mam nadzieję że dwie galaretki rozpuściłaś w jednej szklance wody, bo inaczej to krem napewno byłby nie udany. Cieszy mnie bardzo że ciasto to Wam smakuje. Bardzo dziękuję za pochwałę i pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Halinko zaryzykowałam i zrobiłam w jednej szklance pomyślałam że nic się nie stanie najwyżej będzie gęściejsze (twardsze) niż jak zrobię rzadsze to będzie pływało :lol: wyszło naprawdę super w pracy też wszystkim smakowało Pozdrawiam Cytuj
Gość Renata Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 :lol: :lol: faktycznie to ciasto jest SUPER, choć ja mam troszkę inny przepis i również polecam, bo każdy się tym zajada. Do kredu zamiast galaretek wiśniowych dodaję pomarańczowe. Wykładam część masy na ten spód makowo - kokosowy, następnie kładę ananasy pokrojone w kostkę (1 puszka) na to pozostałą część masy - kremu. Układam delicje pomarańczowe i zalewam galaretką pomarańczową (tężejącą) - Jak będziecie miały czas spróbujcie - naprawdę smakuje, a ten krem można wykożystać do innych ciast bo jest najlepszy! Cytuj
Justyna.K Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 podnoszę ciekawy przepis na święta :-( Cytuj
andy8 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Justynko no jasne że super przepis fajnie że go przypomniałaś ,ojej sama nie wiem co upiec żeby gości zadziwić taki tu wybór :-( Cytuj
Mila Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Właśnie takiego przepisu szukałam 🙂 Cytuj
bernadettt Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Ino ciasto i ładnie się prezentuje i jest pyszne.Piekłam je już kilka razy z Twojego przepisu i wystawiam 6 za smak i wygląd.Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂 :P :D Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Justynko dziękuję bardzo za podniesienie tego ciasta. Bernadetko tobie również bardzo dziękuję za opinię i tak wysoką ocenę. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.