arabika Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 ciasto 1/2 kg mąki 6 łyżek cukru 1 kostka margaryny 3 łyzki smalcu 5 żółtek cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku olejek pomarańczowy Piana 5 białek 1 szklanka cukru pudru owoc czarna porzeczki lub,wisnie Twardą margaryne posiekać nożem.Wszystko połączyć i zagnieść szybko ciasto .Podzielić na 3 części .Do jednej dodac 1-2 łyzki kakao Na blache zetrzeć pierwszą jasna częsć na to owoc następnie starte ciemne ciasto Białka ubic z cukrem i wyłozyc na na ciasto .Na piane zetrzec ostatnia część ciasta .Piec ok 60 min w temperaturze 200*C . Cytuj
beata04 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 To ciasto jest super.Choć ja znam ten przepis pod nazwą "Pleśniak".Ale najlepsze jest kiedy zrobi się go z czarnymi jagodami.Palce lizać.Pozdrawiam. :wink: Cytuj
arabika Opublikowano 19 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Z jagodami nigdy nie robiłam ale napewno latem wypróbuje Jeśli chodzi o nazwe to zgadzam sie ,to ciasto ma ich kilka. Spotkałam się nawet z nazwa "kruszon".Pozdrawiam :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi