arabika Opublikowano 22 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2006 Witamina B6 rozbija tkanke tłuszczową Odgrywa bardzo ważna rolę w metabolizmie tłuszczów i białek dlatego jest niezbędna przy odchudzaniu .Dostarczenie organizmowi zwiększonej dawki witaminy B6 pomaga spalić zbędny tłuszcz a tym samym redukuje objawy cellulitu- zbity w poduszeczki tłuyszcz nierównomiernie rozmieszczony tuż pod skórą Dużo witaminy B6 występuje w :drożdżach,kiełkach pszenicy,kukurydzy,otrębach,kapuście ,rybach,marchwi i owocach Dzienne zapotrzebowanie 1,6-1,8mg Taka dawka znajduje sie w : 80 dkg kapusty kiszonej 15 dkg łososia 75 dkg selera 30 dkg awokado Mangan usprawnie przemianę materii Jest bardzo ważnym składnikiem aktywatorem enzymów trawiennych .Usprawnia proces przemiany materii i oczyszcza organizm z toksyn.Mangan odgrywa istotną role zwłaszcza w spalaniu węglowodanów oraz tłuszczów - wtedy pochodzące z nich kalorie nie maja szans przekształcic się w tłuszczyk i odłożyć się w najmniej wskazanym miejscu Najlepszym żródłem manganu są :ziarna zbóż, orzechy, rośliny strączkowe, szpinak ,jarmuż, borówki,banany,jeżyny. Dziennne zapotrzebowanie 2-5 mg Taką dawke znajdziemy w: 20 dkg buraków 7,5 dkg soi 40 dkg bananów 40 dkg jeżyn 40 dkg porzeczek Fosfor przyśpiesza spalanie tłuszczów Bierze on udział w procesie uzyskiwania oraz przemiany energii.Uwalnia ja z białek ,węglowodanów i tłuszczów .Odgrywa ważna role w prawidłowym funkcjonowaniu nerek oraz wydalaniu z organizmu nadmiaru wody i szkodliwych produktów przemiany materii.Dzięki niemu naskórek z objawem cellulitu traci swój gąbczasy wygląd Fosfor znajduje sie w ananasie ,grejfrucie ,figach,morelach,rybach,owocach jagodowych,serach żóltych oraz topionych Dzienne zapotrzebowanie 800mg Taka zawartośc fosforu występuje w: 30 dkg ryby 30 dkg wołowiny 4 kromkach razowego chleba Ważne!!! Fosfor działa jedynie przy wsparciu wapnia i witaminy D Błonnik pokarmowy i probiotyki Jedne i drugi dbają o to aby proces trawienny przebiegała bez zakłóceń Błonnik pokarmowy oczyszcza organizm z toksyn i metali cięzkich Znajduje się we wszystkich produktach pochodzenia roślinnego np. w kapuście występuje jako celuloza a w truskawkach jako pektyna Dzienne zapotrzebowanie 20-35g Taka dawka znajduje sie w: 1/2 szklanki otrąb 2 szklankach jagód 7 gruszek 10 marchewek Probiotyki to szczepy dobroczynnych bakterii które znajdziemy w jogurtach ,kefirze ,maślance z także w kwaśnym mleku Dziennia porcja do prawidłowego funkcjonowanie organizmu to wypicie 1 szklankanki w/w produktu Cytuj
grażka Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Z własnego doświadczenia mogę stwierdzić, że rzeczywiście dobrze zaspokajają głód ananasy i otręby. Najlepsze są oczywiście świeże owoce ananasa, ale ja przy odchudzaniu jadłam te w zalewie i też rewelacyjnie działały. Wiem że jednym ze składników tam się mieszczących jest cukier, ale u nas jest trudno zdobyć świeży owoc ananasa więc spróbowałam puszkowego i stwierdzam że się opłacało. Otręby to 2 rewelacja i polecam jeszcze suszone śliwki kalifornijskie oczywiście w ograniczonych ilościach :wink: Cytuj
grażka Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Jednak najbardziej pomaga ruch moi drodzy. Wystarczy 1 godzina dziennie wygłupów przy muzyce i efekt murowany. Dobrze jest również skakać w skakankę :wink: ale niestety teraz zima, a więc uważajcie na przedmioty znajdujące się w domu. :wink: Cytuj
arabika Opublikowano 26 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgadzam się z tym że ruch jest bardzo ważny. Sama dieta nie wystarczy trzeba ćwiczyć aby mieć ładną figure a ciało nabrała jędrnośći .Z drugiej strony jednak wiem jak to jest ,samemu się poprostu nie chce .W grupie zawsze razniej i weselej jest większa mobilizacja a co za tym idzie wieksza skuteczność :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi