grażka Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 Proszę o zamieszczanie przepisów z wyliczonymi kcal. lub przykładowe jadłospisy do diety 1000 kalorii. Cytuj
grażka Opublikowano 23 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 200 kalorii: Do wyboru 1. Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego. 2. Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g). 3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora. 4. Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora. 5. Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego. 6. Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa 7. Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej) 100 kalorii : Do wyboru 1. Kromka chleba z masłem i pomidorem. 2. Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem. 3. Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka. 4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem. 5. 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem. 6. Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym. 7. 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem. 8. 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej. 9. 4 cienkie plasterki mortadeli. 10. Plasterek szynki gotowanej. 11. 6 plasterków polędwicy drobiowej. 12. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek. 13. 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem. 14. Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa. 15. Mały banan. 16. Grejpfrut. 17. 2 brzoskwinie. 18. 2 jabłka. 19. 2 delicje. 20. 5 kostek czekolady. 21. 3 kulki lodów owocowych. 250 kalorii: Do wyboru 1. Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka. 2. 3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę. 3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin. 4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką. 5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę. 6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału. 7. Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu. 350 kalorii : Do wyboru 1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami. 2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem. 3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. 4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami. 5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku. 6. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru. 7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie. Cytuj
arabika Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Przykładowy jadłospis dla diety 1000 kal. I śn. : kawa lub herbata; jogurt 0% tł. zmiksowane z 1/2 szkl. truskawek ( mogą być mrożone) 2 łyżki musli II śn.: kromka chleba razowego, plaster poledwicy drobiowej, 1/2 pomidora, średnia jabłko Obiad: mała pierś kurczak z bazylia, podsmażona na łyżcze oliwy; gotowane warzywa: szkl. fasolki szparagowej, szkl. brokułów; szkl. kalafiora ; szkl. soku wielowarzywnego; Kolacja: sałatka z 1/2 makreli wędzonej, łyzki gotowanego ryżu, łyżki natki pietruszki i kukurydzy, plus sok z cytryny dla smaku; I śn.: kawa lub herbata kromka grahama, 2 plasterki białego sera łyzeczka dżemy niskosłodzonego; II śn.: średnia pomarańcza, jogurt 0% Obiad: kostk z morszczuka smażona na łyżce oliwy, ugotowany ziemniak, 1/2 szkl. fasolki szparagowej, surówka z pomidora, 1/2 cebuli, 2 łyżek kukurydzy, 2 łyżek jogurtu, szkl. soku pomidorowego kolacja sałatka z 50 g wędzonej piersi kurczaka, 2 łyżek groszku, małego ziemniaka, 1/2 szkl. białej kapusty, 1/2 papryki + cytryna I śn.:kawa lub herbata, szkl. mleka o;5% 2 łyżki musli, mały banan II śn.: kromka chrupkiego pieczywa, plaster gouda; liść sałaty jabłko Obiad: bitki wołowe z bazylią usmażony na łyżce oliwy; ugotowany ziemniak; 250 g surówki z buraków ,szkl. soku wielowarzywnego; Kolacja sałatka z tuńczyka w sosie włąsnym ( 135 g); 3 liści sałaty, papryki, 1/2 cebuli; szkl. soku wielowarzywnego I śn.: kawa lub herbata, jogurtu 0% 2 łyżeczka otrąb; 2 mandarynki II śn.: cienka kromka chleba razowego, plaster chudego białego sera, 1/2 pomidora Obiad: mały kotlet z indyka z bazylia lub oregano, podsmażona na łyżcze oliwy; 250 g miesznki wielowarzywnej; szkl. soku pomidorowego Kolacja sałatk z 1 ugotowanego ziemniaka, 250 g mrożonki z brokułów; plastra szynki, 3 łyżki jogurtu, łyzka musztardy, oregano I śn. kawa lub herbata; szklanak mleka ( 0,5 % tłuszcz.); 3 łyzki musli lub płatki kukurydziane, kiwi II śn.kromka grahama lub chrupkiego pieczywa, plasterek białego sera; pomidor ,szczypiorek, średnie jabłko Obiad: kostka morszczuka lub mintaja smażona na łyżce oliwy; surówka z tartych warzyw: 1/2 selera, marchew, jabłko, 1/2 szkl. kapusty ( poszatkowanej); + cytryna + estragon Kolacja: szpinak z szynką ( plaster) podduszony z 2 jajkami i czosnkiem I śn.: kawa lub herbata; kromka grahama; plaster chudej szynki, liść sałaty,pomidor II śn.;banan 2 mandarynki Obiad: mała pierś kurczak z bazylia, podsmażona na łyżcze oliwy; gotowane warzywa: seler, marchewka, por , 1/2 papryki łyzka zielonego groszku; szkl. soku wielowarzywnego; Kolacja: sałatka z 2 pomidorów, 1/2 cebuli, małej papryki, 3 liści sałty, 3 plasterków białego sera, oregano I śn.:kawa lub herbata, szkl. mleka o;5% lub jogurt 2 łyżki musli, kiwi II śn.:kromka pieczywa chrupkiego lub pełnoziarnistegó plaster polędwicy drobiowej liść sałaty ogórek świeży ,jabłko Obiad: zupa jarzynowa - mała pierś kurczaka+ 250 g włoskiej mrozonki+ garść makaronu+ łyżka koncentratu+odrobina soli; Kolacja: 200 g niskotł. sera feta, 4 liście sałaty; pomidor, 1/2 cebuli, papryka, czosnek, bazylia, sok z cytryny; Cytuj
Domcia Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 Czy dietę 1000 kal może stosować karmiąca matka?A może ktoś zna coś skuteczniejszego na zgubienie 12 kg nabytych po ciąży?Karmię piersią już ósmy miesiąc a spadku wagi nie widać,mimo że nie jem slodyczy,ograniczam tłuszcze do minimum. :wink: Cytuj
Gość agagraba Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 hejka domcia jestem aga i też mam taki prolemik tylko już nie karmiębo moja pociecha młodsza majuż 2 latka, jako matka dla mamy karmiącej nie plecam żadnej diety bo przeciez maluszek musi jeść wszystko co naj, jedz trzy posiłki dziennie i pij duuuuuuzzzzo wody niegazowanej a jak skończycie z cycuszkiem to zaraz do roboty z 1000 kalorii. pozdrawiam i powodzenia :grin: Cytuj
monisia Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 dziewczyny,jak karmicie nie myslcie o diecie..ważne żeby bobelek dostwała to,co najlepsze... po karmieniu polecam diete montignaca..bardzo dbra i naprawde nie jest sie głodnym..sama na niej schudłam 30kg niestety troche mi wrócilo.ale to z przyczyn zdrowotnych i wypadku jaki mialam 9lezalam 2 miesiace a rodzinka mnie pocieszala czekoladkami.oooo ja glupia zarlam to i teraz mam ) no w kazdym razie-nie olecam stosowania diety przy karmieniu... pozdrówka :wink: Cytuj
monisia Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 kochani a może ktos chciałby powalczyc z oponką? może razem zaczelibysmy gubienie słoninki? co? jak by tak -wszyscy razem.w jednym tępie....np..1000kcal..bysmy sobie wpisywali co jemy,podtrzymywali sie na duchu...razem zawsze rażniej..co myslicie-jest ktos chetny??????? na zachete powiem,ze ja walcze od poczatku roku i udało sie juz zmniejszyc o cale 4kg więc co kochani? zaczynamy walkez oponką....do wiosny juz nie tak długo?dajcie sie skusić wiaruchna...razem bedzie fajnie?????? adminku-co ty na to? pobłogosławisz? :razz: :razz: pozdrówka cieplutkie z pyrlandii ;) :razz: Cytuj
Marcin Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 No ja oczywiście jak najbardziej wyrażam zgodę itd, itp, ale niestety "tą razą" się nie przyłącze (chociaż warto by) :razz: Niestety nie ta motywacja - dużo zajęć, stresów - może kiedyś... Ale Wam dodałem otuchy co :razz: Na usprawiedliwienie powiem, że kiedyś udało mi się "zgubić" ze 20 kg - niestety 80% uczciwy znalazca prawie natychmiast zwrócił. Życzę z całego serca powodzenia - na pewno warto :razz: Acha: ostatnio przeglądając "smaczne" blogi (wiele ich niestety nie ma ;) ) zauważyłem ten: https://www.smaczny.pl/forum/index.php?auto...og&blogid=9 Cytuj
monisia Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 ok szefie :razz: od jutra zakładamy watek dla odchudzaczy :razz: będe wpisywac menu i godziny posiłków,,wskazane tez sportowanie ;) zapraszam chetnych do podjęcia walki...kochani wiosna juz niedług....warto powalczyc..napewno sie uda :razz: pozdrowka :razz: Cytuj
Agusia Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Jestem z Wami! Wiosna idzie no i trzeba bedzie jakos wygladac jak juz sie zrzuci te futra i kozuchy!!!!!!!!!!! Narazie jestem na kopenhaskiej, zostalo 4 dni wlacznie z dzisiejszym. Potem przerzuce sie na diete 1000 kalorii lub na dosyc prosta i popularna diete o nazwie MZ czyli poprostu mniej zrec(!) no i dodatkowo patrzec co sie zre! Musze zrzucic pare kilosikow i oponke po ciazy! Ale pragne tez dodac zeby nie przesadzac z tym odchudzaniem bo mozna sie wbic nie tylko w ciuchy sprzed 2 lat ale i w powazne problemy zdrowotne! W podanym przez Marcina linku jest notatka ze ktos wazy 58 kilo przy wzroscie 170cm. To wcale nie jest zle, wydaje mi sie ze wskaznik BMI jest ok 20 wiec jest w normie! Jezeli jest ponizej 25 to wszystko jest ok. Uwazajmy z tym odchudzaniem! Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Aga ja też to czytałam i uważam że 58 kg przy 170 cm to jest bardzo akurat i nie wiem z czego tu się odchudzać.Ja przy wzroście 160 cm migdy nie zeszłam poniżej 60 kg,a mimo to nie jestem uważana za jakiegoś grubasa.Owszem tu i ówdzie mogłabym miec mniej centymetrów,ale kiedyś ktoś mi powiedział"kochanego ciała nigdy za wiele",więc nie popadam w obłęd.Pozdrawiam.Gabi. Cytuj
sandri Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 ile powinno sie jeśc kalori dziennie Cytuj
monisia Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 wszystko zalerzy od rodzaju pracy-od tego czy chcesz schudnąc..i jescze innych czynników..srednio kobieta praca lejkka siedząca..ok 2300kcal na diecie ok 1200-1000kcal Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi