dana2005 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 Pączki 0,75 dag mąki zwykłej ( nie krupczatki) 20 dag cukru pudru 15 dag masła 5 żółtek, 2 jaja 8 dag drożdży 0,5 litra mleka Cukier waniliowy, sól, 1 kieliszek spirytusu do ciasta, odrobiona soli Konfitura do nadziewania, olej do smażenia. 10 dag mąki zaparzyć wrzącym mlekiem, rozetrzeć, aby nie była grudek, schłodzić i dodać drożdże rozprowadzone w ciepłym mleku po czym wsypać część mąki , zrobić rozczyn i odstawić aby urósł. W tym czasie na parze ubić 7 żółtek z cukrem, wlać do wyrośniętego rozczynu dodać cukier waniliowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić ( co najmniej pół godziny) pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i pianę ubitą z dwóch białek, znów dobrze wyrobić, do momentu aż ciasto zmatowieje i zacznie odchodzić od rąk. Ciasto na pączki powinno być luźne (ilość płynu dodana do mąki zależy od jej suchości i jakości). Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia, po czym formować pączki nadziewając je konfiturami lub marmoladą różaną wymieszaną z powidłami śliwkowymi. Kłaść na deseczce wyłożonej serwetą i posypanej mąką, ponownie odstawić do wyrośnięcia.Pączki do wyrośnięcia układam na blasze do pieczenia ciasta, wyłożonej papierem i posypanej mąką. Wstawiam do lekko nagrzanego piecyka z uchylonymi drzwiczkami. Wyrośnięte pączki smażyć w gorącym tłuszczu z dodatkiem kieliszka spirytusu. W razie jak tłuszcz będzie dymił, schładzać go plasterkami obranego ziemniaka. Wyjmować na bibułę, żeby ociekł tłuszcz, gorące posypywać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Można też zanurzać je w lukrze zrobionym ze 1 białka , soku z pół cytryny, i cukru pudru (lukier musi mieć konsystencję gęstej śmietany) i posypać smażoną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Troche pracochłonne ale pyszne. Zbliża się tłusty czwartek, więc do pracy!!!!! Cytuj
dana2005 Opublikowano 23 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Dzisiaj w tłusty czwartek je zrobiłam, są pyszne. Spróbujcie i oceńcie czy tez smakowały. Cytuj
viola32 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Robilam te paczki na tlusty czwartek a ze zapomnialam,ze w smalcu tez podrosna wiec wyszly paczki giganty(srednica 12-15cm!)ale byly pyszne...delikatne,puszyste mniam mniam.Naprawde polecam. Cytuj
dana2005 Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2011 Dziękuję Ci Vilolu za pochwałę moich pączków, tłusty czwartek za 2 dni i znowu będę jw smażyła. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.