Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt ( upiec tradycyjny na dużą tortownicę) 3 kremówki po ( 250 ml) 3 paczki wiórek kokosowych po ( 100g) 2 białe czekolady 2 opakowania śnieżki (na mleko) 1 cukier waniliowy 2 łyżki żelatyny ( na1/2 szkl. wody) Wykonanie: 1/2 szklanki kremówki zagrzać i rozpuścić w niej 1,5 tabliczki czekolady. Resztę śmietany ubić z śnieżką i cukrem waniliowym. Dodać schłodzoną rozpuszczoną czekoladę i 2,5 paczki wiórek kokosowych. Wszystko zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną schłodzoną żelatynę. Wylać na biszkopt i posypać resztą wiórek i pozostałą startą czekoladą. Smacznego. ina12

Opublikowano

Dorotko naprawdę jest to pyszne ciasto. Ja ten przepis mam już kilka lat. Zastanawiałam się piekąc go pierwszy raz dużą ilością kokosu, a wszyscy byli zachwyceni , bo okazało się że jest to bardzo dobre rafaello. Użyczyłam bardzo dużo przepisów na ten placek. Polecam również na podany mój przepis, który jes tna forum Capuccino z owocami, też wszyscy byli zachwyceni, dużo pracy a efekt wspaniały. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za zainteresowanie się moim przepisem. ina 12

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od niedawna uczę się samodzielnej sztuki gotowania. Robienie potraw w/g przepisów jakoś mi wychodzi najgorzej jest z ciastami . Po przeczytaniu tego przepisu doszłam do wniosku ,ze chyba mi wyjdzie /przynajmniej spróbuje/ ale zamierzam użyć gotowego /kupnego/spodu biszkoptu. I tu mam pytanie czy jeżeli wyłożę na niego masę biszkopt nie będzie za suchy , czy też radzicie mi go czymś nasączyć ? A może na spód użyć małych ciasteczek biszkoptowych? Nie czuje się na tyle mocna by samodzielnie upiec biszkopt dlatego zwracam sie o radę. Pozdrawiam Anna

Opublikowano

Aniu podaję Tobie przepis na biszkopt, radzę uoiec go sama ,to nic trudnego. Biszkoptu nie potrzeba nasączać do tego przepisu co podałam, a gotowe biszkopty sa cieńkie i suche. Biszkopt 1,5 szklanki mąki tortowej ( przesiać) szklanka cukru 6 jaj 1,5 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na dużych obrotach na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dalej ubijając dodajemy żółtka roztrzepane z octem. Na koniec wsypujemy częściowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i ubijam mikserem ale na ma małych obrotach. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, aż będzie miał złoty kolor. Biszkopt mam zawsze udany, a zaletą dodania octu jest że można piekarnik otwierać, blachę obracać a ciasto nie opadnie. Życzę powodzenia i pozdrawiam. ina12

Opublikowano

Przepis na biszkopt przepisany :wink: jak i Twoje przepisy na salatki i śledzika. Śledzik i ciasto sa zaplanowane na Walentynki. Mam nadzieję ,że wszystko sie uda i że zła passa na moje wypieki minie. Czytałam Twój przepis na ciasto Tulipan i zastanawiałam się skąd taka nazwa? Serdecznie dziękuje i pozdrawiam . Ania

Opublikowano

Aniu witam, jak zrobisz ciasto i włożysz do korytka, napisałam w przepisie przez środek trzeba zrobić rowek, jak posiadasz łyżkę drewnianną, to tym uchwytem, zrobić ale nie za głęboko. Masz różne warstwy ciast, i po upieczeniu jak kroisz to wygląda jak rozkwitnięty tulipan, dlatego taka nazwa. Zapewniam Ciebie również że ciasto w smaku jest bardzo dobre. To nie mój wymysł na to ciasto, ja poprostu mam przepis na nie, a przepisu tego użyczyłam juz bardzo dużo osobom. Bardzo proszę Cię Aniu powiadom o wszystkim co przygotujesz z moich przepisów, zapewniam że nie zawiedziesz się. Ślę pozdrowienia. ina12

Opublikowano

Rafaello zrobione i co najważniejsze wyszło mi. Przepis okazał się nie taki skąplikowany a ciasto pyszne. Biszkopt wyrósł pięknie a o niego najbardziej się bałam. Mam chyba za małą blaszkę do niego bo już nie było miejsca na krem i musiałam przeciąć go na połowę. Na jedna połowę wyłożyłam masę a drugą mąż zjadł z dżemem popijając mleczkiem :wink: Właśnie niedawno spróbowaliśmy ciasta :wink: :D :D i jeszcze raz napiszę jest pyszne. :wink: Następny do wypróbowania to Tulipan w/g Twojego przepisu. Bardzo intryguje mnie ta nazwa. Dziękuje i pozdrawiam . Ania

Opublikowano

Aniu witam Cię i dziekuję bardzo za powiadomnienie mnie. Ja przypuszczam że miałaś za małą tortownicę, ja podałam żeby zrobić biszkopt w dużej tortownicy. Moja duża tortownica ma wymiar 29 cm. Przyznasz mi rację że z biszkoptem nie ma dużo pracy, to nie samo co kupny. Ja Ciebie poproszę żebyś korzystała też na tej stronie z przepisów Dorotki " smaczny pl" ja już bardzo dużo wypieków zrobiłam, i nie tylko wypieki. Przekonasz się co za smaczne potrawy niebo w ustach, nie mówiąc już o wyglądzie. Ja byłam pewna że biszkopt się Tobie uda. Teraz podaję Wymiar kieksówki w której piekę " tulipana" dł.-34cm. szer.- 10 cm. zapewniam bez obaw ciasto sie uda, tylko dobrze ucieraj. Pozdrawiam serdecznie. Bardzo proszę znów mnie powiadomnić. Ja jeszcze też użyczę moich przepisów. Cieszy mnie że jesteś zadowolona z tego przepisu, bo to naprawdę dobre ciasto. ina12

  • 1 rok później...
Opublikowano

Ino jestem pod wrażeniem wszystkich przepisów które podajesz,jesteś bardzo miłą osobą każdemu sympatycznie objasniasz i tłumaczysz mam ogromne zaufanie do Twoich opinii a to rafaello wydaje mi się najlepszym przepisem na to ciasto`,szukam jeszcze innych jakie podałaś i wszędzie sa Twoje takie pełne ciepła odpowiedzi-pozdrawiam

Opublikowano

Andy dziękuję bardzo, moim marzeniem jest żeby wszystkim wszystko się udawało i mnie również. Zauważysz, albo już zauważyłaś że inne osoby też postępują w taki sam sposób jak ja. Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałam i ja podać Wam przepis na Rafaello, korzystam z niego dosyć często. Mam go od pani, która zajmuje się wypiekami na rózne uroczystości. Upiec biszkopt z 6 jaj. Przepis kazda posiada juz wypróbowany, ja jestem wciąż na etapie poszukiwania. MASA: 20dag masła 20dag mleka w proszku-niebieskie 20dag kokosu 10dag migdałów-krojonych w płaty 2 łyżki cukru pudru pół szklanki likieru kokosowego 2 białka Dzem ananasowy Wykonanie- biszkopt posmarować dżemem ananasowym. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy powstanie jednolita masa dodać mleko w proszku, migdały, wymieszać.Potem dodac kokos, likier i ubite białka. Wymieszac, rozsmarowac masę na biszkopcie.Zostawić troche kokosu do posypania. Ciasto jest pyszne. Spróbujcie i oceńcie:)

Opublikowano

Kiedys,wykorzystujac resztki produktów pozostalych bodajze po Swietach,zrobilam bardzo podobne ciasto,jak w przepisie Iny. Jedynie nie dodawalam zelatyny(bo jej chyba nie mialam wtedy w domu),a wierzch posypalam starta ale gorzka czekolada. Tez wyszlo pyszne :grin:

post-4529-1173640094_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.