ina12 Opublikowano 25 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2006 Biszkopt ( upiec tradycyjny na dużą tortownicę) 3 kremówki po ( 250 ml) 3 paczki wiórek kokosowych po ( 100g) 2 białe czekolady 2 opakowania śnieżki (na mleko) 1 cukier waniliowy 2 łyżki żelatyny ( na1/2 szkl. wody) Wykonanie: 1/2 szklanki kremówki zagrzać i rozpuścić w niej 1,5 tabliczki czekolady. Resztę śmietany ubić z śnieżką i cukrem waniliowym. Dodać schłodzoną rozpuszczoną czekoladę i 2,5 paczki wiórek kokosowych. Wszystko zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną schłodzoną żelatynę. Wylać na biszkopt i posypać resztą wiórek i pozostałą startą czekoladą. Smacznego. ina12 Cytuj
Dorota Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Mmm ... pysznie się zapowiada :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Dorotko naprawdę jest to pyszne ciasto. Ja ten przepis mam już kilka lat. Zastanawiałam się piekąc go pierwszy raz dużą ilością kokosu, a wszyscy byli zachwyceni , bo okazało się że jest to bardzo dobre rafaello. Użyczyłam bardzo dużo przepisów na ten placek. Polecam również na podany mój przepis, który jes tna forum Capuccino z owocami, też wszyscy byli zachwyceni, dużo pracy a efekt wspaniały. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za zainteresowanie się moim przepisem. ina 12 Cytuj
Anna22 Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Od niedawna uczę się samodzielnej sztuki gotowania. Robienie potraw w/g przepisów jakoś mi wychodzi najgorzej jest z ciastami . Po przeczytaniu tego przepisu doszłam do wniosku ,ze chyba mi wyjdzie /przynajmniej spróbuje/ ale zamierzam użyć gotowego /kupnego/spodu biszkoptu. I tu mam pytanie czy jeżeli wyłożę na niego masę biszkopt nie będzie za suchy , czy też radzicie mi go czymś nasączyć ? A może na spód użyć małych ciasteczek biszkoptowych? Nie czuje się na tyle mocna by samodzielnie upiec biszkopt dlatego zwracam sie o radę. Pozdrawiam Anna Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Aniu podaję Tobie przepis na biszkopt, radzę uoiec go sama ,to nic trudnego. Biszkoptu nie potrzeba nasączać do tego przepisu co podałam, a gotowe biszkopty sa cieńkie i suche. Biszkopt 1,5 szklanki mąki tortowej ( przesiać) szklanka cukru 6 jaj 1,5 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na dużych obrotach na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dalej ubijając dodajemy żółtka roztrzepane z octem. Na koniec wsypujemy częściowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i ubijam mikserem ale na ma małych obrotach. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, aż będzie miał złoty kolor. Biszkopt mam zawsze udany, a zaletą dodania octu jest że można piekarnik otwierać, blachę obracać a ciasto nie opadnie. Życzę powodzenia i pozdrawiam. ina12 Cytuj
Anna22 Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Przepis na biszkopt przepisany :wink: jak i Twoje przepisy na salatki i śledzika. Śledzik i ciasto sa zaplanowane na Walentynki. Mam nadzieję ,że wszystko sie uda i że zła passa na moje wypieki minie. Czytałam Twój przepis na ciasto Tulipan i zastanawiałam się skąd taka nazwa? Serdecznie dziękuje i pozdrawiam . Ania Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Aniu witam, jak zrobisz ciasto i włożysz do korytka, napisałam w przepisie przez środek trzeba zrobić rowek, jak posiadasz łyżkę drewnianną, to tym uchwytem, zrobić ale nie za głęboko. Masz różne warstwy ciast, i po upieczeniu jak kroisz to wygląda jak rozkwitnięty tulipan, dlatego taka nazwa. Zapewniam Ciebie również że ciasto w smaku jest bardzo dobre. To nie mój wymysł na to ciasto, ja poprostu mam przepis na nie, a przepisu tego użyczyłam juz bardzo dużo osobom. Bardzo proszę Cię Aniu powiadom o wszystkim co przygotujesz z moich przepisów, zapewniam że nie zawiedziesz się. Ślę pozdrowienia. ina12 Cytuj
Anna22 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Rafaello zrobione i co najważniejsze wyszło mi. Przepis okazał się nie taki skąplikowany a ciasto pyszne. Biszkopt wyrósł pięknie a o niego najbardziej się bałam. Mam chyba za małą blaszkę do niego bo już nie było miejsca na krem i musiałam przeciąć go na połowę. Na jedna połowę wyłożyłam masę a drugą mąż zjadł z dżemem popijając mleczkiem :wink: Właśnie niedawno spróbowaliśmy ciasta :wink: :D :D i jeszcze raz napiszę jest pyszne. :wink: Następny do wypróbowania to Tulipan w/g Twojego przepisu. Bardzo intryguje mnie ta nazwa. Dziękuje i pozdrawiam . Ania Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Aniu witam Cię i dziekuję bardzo za powiadomnienie mnie. Ja przypuszczam że miałaś za małą tortownicę, ja podałam żeby zrobić biszkopt w dużej tortownicy. Moja duża tortownica ma wymiar 29 cm. Przyznasz mi rację że z biszkoptem nie ma dużo pracy, to nie samo co kupny. Ja Ciebie poproszę żebyś korzystała też na tej stronie z przepisów Dorotki " smaczny pl" ja już bardzo dużo wypieków zrobiłam, i nie tylko wypieki. Przekonasz się co za smaczne potrawy niebo w ustach, nie mówiąc już o wyglądzie. Ja byłam pewna że biszkopt się Tobie uda. Teraz podaję Wymiar kieksówki w której piekę " tulipana" dł.-34cm. szer.- 10 cm. zapewniam bez obaw ciasto sie uda, tylko dobrze ucieraj. Pozdrawiam serdecznie. Bardzo proszę znów mnie powiadomnić. Ja jeszcze też użyczę moich przepisów. Cieszy mnie że jesteś zadowolona z tego przepisu, bo to naprawdę dobre ciasto. ina12 Cytuj
tutunia Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Kiedyś robiłam podobne ciasto, do którego dodawało się likier amaretto i płatki migdałowe, ale bez tego też jest dobrze i... taniej. Cytuj
andy8 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Ino jestem pod wrażeniem wszystkich przepisów które podajesz,jesteś bardzo miłą osobą każdemu sympatycznie objasniasz i tłumaczysz mam ogromne zaufanie do Twoich opinii a to rafaello wydaje mi się najlepszym przepisem na to ciasto`,szukam jeszcze innych jakie podałaś i wszędzie sa Twoje takie pełne ciepła odpowiedzi-pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Andy dziękuję bardzo, moim marzeniem jest żeby wszystkim wszystko się udawało i mnie również. Zauważysz, albo już zauważyłaś że inne osoby też postępują w taki sam sposób jak ja. Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie. Cytuj
thallia Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Chciałam i ja podać Wam przepis na Rafaello, korzystam z niego dosyć często. Mam go od pani, która zajmuje się wypiekami na rózne uroczystości. Upiec biszkopt z 6 jaj. Przepis kazda posiada juz wypróbowany, ja jestem wciąż na etapie poszukiwania. MASA: 20dag masła 20dag mleka w proszku-niebieskie 20dag kokosu 10dag migdałów-krojonych w płaty 2 łyżki cukru pudru pół szklanki likieru kokosowego 2 białka Dzem ananasowy Wykonanie- biszkopt posmarować dżemem ananasowym. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy powstanie jednolita masa dodać mleko w proszku, migdały, wymieszać.Potem dodac kokos, likier i ubite białka. Wymieszac, rozsmarowac masę na biszkopcie.Zostawić troche kokosu do posypania. Ciasto jest pyszne. Spróbujcie i oceńcie:) Cytuj
Basia K Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Kiedys,wykorzystujac resztki produktów pozostalych bodajze po Swietach,zrobilam bardzo podobne ciasto,jak w przepisie Iny. Jedynie nie dodawalam zelatyny(bo jej chyba nie mialam wtedy w domu),a wierzch posypalam starta ale gorzka czekolada. Tez wyszlo pyszne :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.