Gość Żmijka Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Babka ziemniaczana 1 kg ziemniaków 3 jaja łyżka masła 3 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki śmietany (ja zastępuję ją jogurtem naturalnym) pieprz, sól można dodać także cebulkę, kiełbaskę lub pieczarki (co kto lubi :wink: ) Ugotowane ziemniaki zemleć, dodać masło utarte z żółtkami i żółtym serem, śmietaną oraz solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać, dodać piankę z białek. Masę wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej byłką tartą lub do foremek na babeczki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, aż ciasto się zarumieni. Smacznego Cytuj
Terka Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Robiłam tą babkę,ale muszę przyznać że bardziej smakuje mi z surowych ziemniaków. :lol: Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Ja też uważam,że z surowych jest lepsza, ale i ten smak wypróbuję. Może przypadnie mi do gustu. Pozdrawiam Cię Żmijko! Renata :) Cytuj
Miuriel Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Nigdy takiego cuda nie robiłam, ale zainspirowana tym postem zrobiłam wczoraj na obiad. Swoją drogą nie rozumiem dlaczego ten przepis jest w słodkościach. Zrobiłam babkę z surowych ziemniaków. Smakowała wszystkim, więc pewnie wejdzie na stałe do naszego jadłospisu. Korzystałam z przepisu z książki "Bliny, cepeliny, kołduny..." Biblioteki Poradnika Domowego. Babka ziemniaczana z twarogiem 2 kg ziemniaków 20 dag masła lub margaryny 3 jaja 50 dag twarogu sól tłuszcz do formy estragon (ja dałam suszony bo taki miałam) :grin: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito i chwilę zostawić aby odciekł sok, po czym zalać gorącym stopionym masłem, wbić dwa jaja, dodać sól i dobrze wymieszać. Do twarogu wbić jajo lekko osolić, dodać drobno pokrojone listki estragonu lub mięty. Wykładać na zmianę masę ziemniaczaną serową (ziemniaczana na wierzchu). Piec 1,5 godziny. My jedliśmy ze śmietaną. Może ktoś ma inny przepis ? Bardzo proszę. Cytuj
slawera Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Smakowało mi i było wyśmienite. :grin: Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Ja również robię babkę z surowych ziemniaków i w mojej rodzinie nazywa się to bugaj.Na około 2 kg startych ziemniaków daję 3 jajka,2-3 łyżki kaszy mannej,odrobinę mąki i zesmażony boczek,kiełbaska,może być również słoninka,wlewam do ciasta razem z tłuszczem.Po wlaniu do formy wierzch skapiam oliwą,co powoduje że po upieczeniu wytwarza się chrupiąca skórka.Oczywiście nie należy zapominać o przyprawach-ja daję sól,pieprz i cebulę. Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Rzeczywiście (mała wpadka :grin:) ten przepis do słodkości nie pasuje - już go przenoszę... Cytuj
slawera Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Czemu nie pasuje...dużo śmietany słodkiej polać i będzie :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi