Jola_A. Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Ciasto: 12 jaj 20 dag maki krupczatki 1 szklanka krojonych orzechow wloskich 1 lyzka surowego maku 1 lyzka kopiata kawy prawdziwej naturalnej mielonej 1 lyzka kakao 1 starta czekolada(mleczna,deserowa lub gorzka-do wyboru wg uznania) 1,5 szkl cukru 1 lyzka proszku do pieczenia Bialka ubijac z cukrem dodac zoltka,wsypac pozostale skadniki i delikatnie wymieszac lyzka.Ciasto rozlac do dwoch blach lub duzych tortownic.piec 30min.Po upieczeniu,gdy ciasta ostygna przekroic na polowy. Masa: 2,5 kostki masla 1 rozpuszczona czekolada 1 pokrojona czekolada sok z polowy cytryny 3 zoltka 3 lyzki cukru pudru spirytus Czekolade rozpuscic z dwiema lyzkami mleka.Maslo utrzec z zoltkami i cukrem na puch,dodac roztopina czekolade,sok z cytryny,kieliszek spirytus,ucierac,na koncu dodac kawalki czekolady. Placki obficie nasaczyc kawa lub herbata z alkoholem,smarowac masa i przekladac.Wierzch polac polewa czekoladowa,boki tortu posmarowac masa. Tort jest bardzo dobry i latwy do zrobienia,przygotowanie go nie zajmuje duzo czasu. SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :wink: :wink: Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Wow :wink: Bardzo ciekawy przepis na tort, chyba skuszę się na niego, gdy tylko natrafi się jakaś fajna okazja :wink:. Chciałam Cię Jolu zapytać i upewnić się, czy z tego ciasta mają wyjść 4 placki? Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam :wink: Dorota Cytuj
Jola_A. Opublikowano 27 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Witam Cie Dorotko!! Tak z tego przepisu maja wyjsc 4 placki,jest to tort z 12 jaj.Ja robie go w tradycyjnej blaszce prostokatnej.Jest bardziej podzelny. Pozdrowka :wink: Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Dziękuję za szybką odpowiedź :wink: i za poradę - to ja też zrobię go w prostokątnej blaszce, bo nam zawsze dużo chętnych do kosztowania :wink: Pozdrawiam serdecznie :wink: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 2 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 A oto tort, nieco zmodyfikowany, a mianowicie środkową warstwę stanowi ubita kremowka z drobno pokrojonymi wafelkami i czekoladą. 1/2 litra smietany kremowki 30% ubić , dodać cukier waniliowy i 1 łyżkę cukru pudru, kilka kropli olejku śmietankowego, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku lyżkach gorącej wody, letnią dodać do śmietany, na końcu dodać 3 drobno pokrojone wafelki (smak dowolny) i pokrojoną czekoladę mleczną. Tort byl pieczony w formie prostokątnej o wymiarach 21x35 Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Gratuluję Ci Jolu udanego wypieku! Tort bardzo ładnie sie prezentuje, jest wysoki i na pewno też jest bardzo smaczny. Niedługo sie na niego skuszę, jak tylko zapowiedzą się do nas goście. Pozdrawiam Cię gorąco i dziękuję za przepis. Renata :razz: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Tort jest naprawdę pyszny mieszanka kawy, orzechów, czekolady, no i jeszcze te wafelki w bitej śmietanie (ja dałam orzechowe) warto sprobować. No i szybciutko się go robi. :razz: :shock: :grin: Tylko trzeba mieć wprawną rękę do przekrojenia blatów na pół, nigdy mi to nie wychodzi. :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Strasznie mi się podoba to ciacho Jolu a że lubię zarówno orzechy ,kawę jak i czekoladę zrobię to najszybciej jak będę mogła . Dzięki za przepis i zdjęcia Ela-apsik. :razz: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Jolu - a powiedz mi kawa ma byc rozpuszczalna( ale marudze....) i jeszcze 2,5 masła... dkg czy łyżek? Tort prezentuje się wybornie. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
renigliwice Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Ewuniu! 2,5 masła to na pewno 2 i pól kostki masła. :grin: :razz: :shock: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Jolu - a powiedz mi kawa ma byc rozpuszczalna( ale marudze....) i jeszcze 2,5 masła... dkg czy łyżek? Tort prezentuje się wybornie. Pozdrawiam Ewa. Ewciu masla 2,5 kostki, ale jeśli bedziesz robila wersję ze śmietaną to wystarczy 2 kostki chyba , że lubisz dużo masy w torcie to możesz dać 2,5 kostki. Kawa ma być naturalna ta z fusami (nie rozpuszczalna). Warstwa na ktorej jest śmietana posmarowana jest cieniutką warstwą dzemu truskawkowego. Pozdrawiam. Jola Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.