Gość Herbaciarka Opublikowano 28 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2006 Mam problem. Jak zaparzyć w imbryku zieloną herbatę, żeby była naprawdę zielona, a nie miodowo - brązowa? Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 herbate zielona powinno sie zaparzac goraca co prawda (okolo 50 st. C) ale nie wrzaca woda inaczej herbata bedzie wlasnie ciemna i gorzkawa. )Najlepiej odczekac okolo 10- 15 sekund zanim zalejesz, najlepiej miekka woda, herbate. Poza tym powinno sie jej tylko tyle przyzadzac ile sie pije poniewarz jesli stoi - przede wszystkom w imbryku w ktorym sie rownierz zwykla herbate parzy - sciemniej. Acha i nie nalezy uzywac do przelania sitek z metalu poniewaz i one psuja smak i kolor. Jedna porcje herbaty mozna parzyc tym sposobem nawet trzykrotnie. podobno Chinczycy twierdza: "pierwsza filizanke zaparz twemu wrogowi, druga twemu przyjacielowi a trzecia wypij sam :D ..." Niektorzy nawet wylewaja pierwszy napar :D . Rzeczywiscie drugi ma naprawde delikatny smak :D Serdecznie pozdrawiam i zycze smacznego Napisz jak ci wyszlo jesli zechcesz skorzystac :D Ach tak, a naprawde zielona gesta herbata wychodzi z herbaty japonskiej ktora jest zmielona na proszek i specialne sie ja przyzadza wedlug skomplikowanego ceremonialu :D Cytuj
Ratsila Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 2006, to były czasy, średniowieczo dla herbaty w Polsce ;) Mam nadzieję, że dziś każdy wie jak zaparzać zieloną herbatę. Cytuj
LewTolstoj Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2013 hmm.. mi zawsze wychodzi gorzkawa.. ale może dlatego tak mam, że chyba po prostu jakoś za nią nie przepadam :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi