Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto; 1/2 kg maki 25 dag margaryny 6 dag drozdzy 3 lyzki mleka 6 zoltek 2 jaja 3 lyzki cukru Drozdze rozpuscic z mlekiem.Z podanych skladniow wyrobic ciasto.Podzielic na 4 czesci. 1-placek smarujemy powidlem,przykrywamy drugim ciastem,wykladamy mak,dajemy 3 ciasto,na to orzechy i 4 placek.Kazde ciasto ponakluwac widelcem. MAK:1 szklanka maku,sparzyc i zemlec 1 lyzka margaryny 2 bialka 15 dag cukru Bialka ubic,dac cukier,margaryne,mak,polaczyc. Mozna uzyc gotowj masy makowej. Orzechy: 3 bialka ubic z 10 dag cukru,dodac 10 dag zmielonych orzechow. Upiec,po upieczeniu polukrowac.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Makowiec jest bardzo dobry i jesli uzyje sie gotowa mase makowa z puszki(wystarczy ja tylko wylozyc na ciasto,nie trzeba juz niczego ucierac,ani dodawac),to nie ma przy nim az tak duzo roboty. :lol: Ciasto mimo ze drozdzowe,nie musi rosnac,nalezy wyrobic i ukladac warstwy,odrazu piec.Piecze sie okolo godziny, w temp.180*,wyrasta wysokie.Jesli wierzch za szybko sie przyrumieni nalezy przykryc folia aluminiowa.

Opublikowano

Jola, dzieki za przepis, zrobię na święta, mam właśnie masę makową w puszcze, więc bedzie szybko. Ja robię podobny, tylko że są same warstwy maku, też jest bardzo dobry.

  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie zauważyłam wcześniej tego przepisu, Jolu! :wink: Spróbuję do niego dodać jeszcze warstwę orzechową z przepisu Apsik na Placek Chłopski. Może wyjść z tego ciekawe połączenie. Dziękuję Jolu za przepis. Podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :wink:

Opublikowano

Ale ja jestem gapa!!! :wink: :wink: :? No to świetnie, będę piekła dzisiaj Twoje ciasto. Teraz właśnie zajmuję się rozłupywaniem orzechów i już mam dość. Dostałam orzechy i trzeba je wykorzystać. No to na razie. Gapowata Renia :wink: :wink: :wink:

Opublikowano
post-4422-1172668833_thumb.jpg post-4422-1172668845_thumb.jpg Polecam!!! Ciasto pyszne i ładnie się prezentuje. Zrobiłam je z kruszonką . Następnym razem zrobię lukier. Jolu- dziękuję za przepis. :wink: :wink: :wink: Renata
Opublikowano

Jolu ciacho prawie takie jak moje ,ja też nie zauważyłam że jest już coś takiego na forum.Wwykonaniu Reni pięknie się prezentuje a przekładać można dowolnie czym się chce.Pozdrawiam Cię JOLU Ela -apsik.

Opublikowano

Mam pytanie jeszcze do Reni czy czekałaś aż wyrośnie czy piekłaś od razu ,bo ja czekałam ale tak byłoby szybciej.

Ja też Elu nie czekałam, aż ciasto wyrośnie. Pa :razz:
Opublikowano

Jolu upiekłam dzisiaj ten placuszek,składniki na ciasto wzięłam z mojego przepisu tylko nie czekałam aż wyrośnie,od razu wsadziłam do pieca i tak faktycznie jest prędzej. Przełożyłam marmoladą wieloowocową ,makiem i orzechami ,wygląda wspaniale,smakuje też na pewno bosko ale ten post i te twoje wyrzeczenia,jak to mówi mój małżonek. Ale sześć tygodni szybko minie i wtedy sobie upiekę. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków ELA. :razz:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.