Jola_A. Opublikowano 30 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2006 Ciasto; 1/2 kg maki 25 dag margaryny 6 dag drozdzy 3 lyzki mleka 6 zoltek 2 jaja 3 lyzki cukru Drozdze rozpuscic z mlekiem.Z podanych skladniow wyrobic ciasto.Podzielic na 4 czesci. 1-placek smarujemy powidlem,przykrywamy drugim ciastem,wykladamy mak,dajemy 3 ciasto,na to orzechy i 4 placek.Kazde ciasto ponakluwac widelcem. MAK:1 szklanka maku,sparzyc i zemlec 1 lyzka margaryny 2 bialka 15 dag cukru Bialka ubic,dac cukier,margaryne,mak,polaczyc. Mozna uzyc gotowj masy makowej. Orzechy: 3 bialka ubic z 10 dag cukru,dodac 10 dag zmielonych orzechow. Upiec,po upieczeniu polukrowac. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Makowiec jest bardzo dobry i jesli uzyje sie gotowa mase makowa z puszki(wystarczy ja tylko wylozyc na ciasto,nie trzeba juz niczego ucierac,ani dodawac),to nie ma przy nim az tak duzo roboty. :lol: Ciasto mimo ze drozdzowe,nie musi rosnac,nalezy wyrobic i ukladac warstwy,odrazu piec.Piecze sie okolo godziny, w temp.180*,wyrasta wysokie.Jesli wierzch za szybko sie przyrumieni nalezy przykryc folia aluminiowa. Cytuj
ali Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Jola, dzieki za przepis, zrobię na święta, mam właśnie masę makową w puszcze, więc bedzie szybko. Ja robię podobny, tylko że są same warstwy maku, też jest bardzo dobry. Cytuj
renigliwice Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Nie zauważyłam wcześniej tego przepisu, Jolu! :wink: Spróbuję do niego dodać jeszcze warstwę orzechową z przepisu Apsik na Placek Chłopski. Może wyjść z tego ciekawe połączenie. Dziękuję Jolu za przepis. Podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :wink: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Renia spojrz dokladnie na przepis tutaj tez jest warstwa z orzechow. Jest dzem, mak i orzechy. Cytuj
renigliwice Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Ale ja jestem gapa!!! :wink: :wink: :? No to świetnie, będę piekła dzisiaj Twoje ciasto. Teraz właśnie zajmuję się rozłupywaniem orzechów i już mam dość. Dostałam orzechy i trzeba je wykorzystać. No to na razie. Gapowata Renia :wink: :wink: :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Polecam!!! Ciasto pyszne i ładnie się prezentuje. Zrobiłam je z kruszonką . Następnym razem zrobię lukier. Jolu- dziękuję za przepis. :wink: :wink: :wink: Renata Cytuj
apsik Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Jolu ciacho prawie takie jak moje ,ja też nie zauważyłam że jest już coś takiego na forum.Wwykonaniu Reni pięknie się prezentuje a przekładać można dowolnie czym się chce.Pozdrawiam Cię JOLU Ela -apsik. Cytuj
apsik Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Mam pytanie jeszcze do Reni czy czekałaś aż wyrośnie czy piekłaś od razu ,bo ja czekałam ale tak byłoby szybciej. Cytuj
ali Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 A ja mam podobny placek pn. Mazurek królewski https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...amp;#entry11011 potwierdzam, jest bardzo dobry, zresztą lubię ciasta które upiekę, dam najwyżej polewę lub lukier i można zajadać. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Elu ja nie czekam az ciasto wyrosnie, odrazu wkladam do blachy. Pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Dziękuję Jolu jutro będę piekła i wsadzę od razu do pieca,pozdrowionko Ela. Cytuj
renigliwice Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Mam pytanie jeszcze do Reni czy czekałaś aż wyrośnie czy piekłaś od razu ,bo ja czekałam ale tak byłoby szybciej. Ja też Elu nie czekałam, aż ciasto wyrośnie. Pa :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Jolu upiekłam dzisiaj ten placuszek,składniki na ciasto wzięłam z mojego przepisu tylko nie czekałam aż wyrośnie,od razu wsadziłam do pieca i tak faktycznie jest prędzej. Przełożyłam marmoladą wieloowocową ,makiem i orzechami ,wygląda wspaniale,smakuje też na pewno bosko ale ten post i te twoje wyrzeczenia,jak to mówi mój małżonek. Ale sześć tygodni szybko minie i wtedy sobie upiekę. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków ELA. :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.