pszczółka maja Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Niektórym może wydać się to dziwne, ale polecam bo pączki z ziemniaków są tanie i pyszne:) a oto przepis: 1 kg ziemniaków (zważyć obrane i umyte), 1 kg mąki, 4 jajka, kostka margaryny, 1 olejek pomarańczowy, 10 dag drożdży, 1 szklanka ciepłeg mleka, 1 litr oleju. Ziemniaki ugotować bez soli i gorące przekręcić przez maszynkę. Na mąkę wbić jaja i posiekać , dodać rozpuszczoną margarynę. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego (nie gorącego) mleka z 2 lyżeczkami cukru. Dodać do mąki posiekać. Dodać następnie ciepłe zmielone ziemniaki i olejek i dobrze wymieszać. Zagrzać olej. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wyciskać pączusie i piec na tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem lub moćżyc w cukrze pudrze. Można również posypać kokosem czy orzeszkami. Pączusie są najlepsze pierwszego dnia. Zycze smacznego Cytuj
Bernimek Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Pszczółko! Ten przepis jest tak intrygujący, że wypróbuję go z pewnością ... już jutro na niedzielny deserek. Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 11 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 naprawdę polecam. Mi zawsze wychodzą. Proszę tylko nie wycinać za dużych kułek, żeby pączki nie były nie dopieczone w środku.. Można np zrobić takie malutkie pączusie wycinając je kieliszkiem, albo małą szklaneczką. Przypominam, że pączki są najlepsze pierwszego dnia, bo czym dłużej są przechowywane tym bardziej robią się tłuste i co oczywiste wyschnięte:) Zycze smacznego i proszę o opinie czy smakowało. U mnie w domu giną natychmiast :wink: Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 11 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 no i w przepisie miało być moczyć w lukrze:) przpraszam za pomyłkę :wink: Cytuj
M@lgosia Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Zyje juz na tym świecie dość długo, ale pączków z ziemniaków jeszcze nie jadłam. I chyba nie bede miała ochoty... :wink: :wink: Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 11 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 twoja strata:) Cytuj
Bernimek Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Pączki okazały się bardzo dobre! Polecam tym, którzy jeszcze wahają się nad zrobieniem tej pyszności! Zrobiłam dwa rodzaje tzn. mniejsze kóleczka (kieliszek) i troszkę większe (literatka). Pięknie prezentowały się w wielkiej szklanej misce, ale tylko na chwilkę ...! Zastanawiam się jeszcze co by było gdyby zamrozić ciasto a potem upiec jak się ma ochotę - muszę to jeszcze wypróbować! Pozdrawiam! Cytuj
dana2005 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Ja również piekę nieraz takie paczki. Są dobre, jak są świeże to wogóle nie czuć w nich ziemniaków. Przy nich nie trzeba się tak napracować. Prosze wypróbujcie paczki wg mojego przepisu, jest na forum https://www.smaczny.pl/forum/viewtopic.php?...1769&highlight= Zapewniam, ze są przepyszne. Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 17 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 raczej wątpie by pączki były smaczne z mrożonego ciasta, bo cały sekret tkwi w tym że one są tym lepsze im ciasto jest cieplejsze. Dlatego należy jeszcze gorące ziemiaczki mielić. Ale można spróbować. Cytuj
dana2005 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 ale chyba zle przeczytalas "pszczólko maju" ja nie polecałam pączków z mrożonego ciasta, to jakaś pomyłka Cytuj
Jola_A. Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2006 Dana to ty zle zrozumialas, pszczolka odpowiadala Bernimkowi na pytanie czy ciasto na paczki mozna zamrozic.pozdrowka. :lol: Cytuj
dana2005 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 sory, to chyba z pośpiechu Pozdrowienia Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Edytka78 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Pszczółko Maju ta rozpuszczona margaryne którą dodaje się do maki i jajek to ona ma byc ciepla czy wystudzona? Pozdrawiam :oops: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi