pszczółka maja Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 2 pomarańcze, 1/2 kg marchwi, 2 szklanki cukru, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 8 l wody Pomarańcze sparzyć i dokładnie umyć skórki, pokroić na 4 części - zalać 3 l wody i gotować 130 min z obraną marchwią i cukrem i kwaskiem. Wszystko razem zmiksować i wymieszać z pozostałymi 5 litrami zagotowanej wody. Rzeby wzbogacićsmak można np dodać soku z malin. Cytuj
Bernimek Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Mam małe pytanko - czy pomarańcze obrać ze skórki? Cytuj
Miśka Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Jeeeejuuuu... Pamietam smak tego napoju chociaż nie piłam go ponad 10 lat. Bernimek, w moim przepisie są pomarańcze ze skórką :wink: Cytuj
Bernimek Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Właśnie sobie drukuję ten przepis i lecę go przygotowywać! Pozdrawiam! Cytuj
Miśka Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Ja też go chyba wkrótce zrobię. Ech... te wspomnienia... :wink: Tylko te pomarańcze dzisiaj nie mają tego zapachu co kiedyś :wink: Cytuj
Bernimek Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Za niedługo mam gości i znowu, dzięki "smacznemu" ich zadziwię! Widzę, że dużo tego napoju wyjdzie ... Cytuj
Miśka Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Ja myślę, że można dać mniej wody (w moim przepisie jest 7l), wtedy będzie bardziej "smakowy". Pszczółko Maju, ja tak w ogóle przepraszam, że się wtrącam do Twojego przepisu :wink: Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 ... mam gości i znowu, dzięki "smacznemu" ich zadziwię! ... Cieszę się, że Smaczny pomaga :D :D :D :wink: :wink: :wink: :D :D :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Dorotko! Dzięki, że czuwasz! Tę stronkę polecam każdej mojej znajomej i są naprawdę zadowolone. Natomiast przepisy - pyszności :wink: :wink: !!! Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 11 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 tak pomarańcze są ze skórką. Można oczywiście dać bez skórki, ale myśle że wtedy trzeba dać ich ze 2 więcej (nigdy nie robiłam bez skórki). Wody jest tyle bo i tak po 2 h gotowania duża część wyparowuje. Można oczywiscie dać mniej-tak naprawdę do smaku wedle uznania:) Poprostu można dać mniej wody i zrobić sok, a nie napój jak w przepisie Cytuj
Bernimek Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Bardzo dziekuję za wyczerpującą odpowiedź - robię ten napój wedle Twojego przepisu pszczółko- 8l wody! Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.