Gość Rencista Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 60 dkg grochu (najlepiej łuskanego) 40 dkg boczku wędzonego 40 dkg kiełbasy 30 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg marchwi 30 dkg ziemniaków 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, natka pietruszki, ząbek czosnku Groch namoczyć przez parę godzin a potem ugotować na półmiękko. Wieprzowinę, kiełbasę i boczek pokroić w niewielkie kosteczki. Przesmażyć osobno i dodać do grochu. Warzywa pokroić w kosteczkę i również dodać do grochu. Dodać dodatki. Ugotować do miękkości warzyw. Natkę pietruszki pokroić i dodać po ugotowaniu. Smacznego Cytuj
Jola_A. Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Ugotowalam te grochowke byla pycha!!dodatkowo dodalam zrumieniona cebule.Dzieki za przepis. Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Ja również ugotowałam z tego przepisu grochówkę, i tak samo potwierdzam pycha. ina12 Cytuj
aniela Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Dzieki ogromne :D Znalam te potrawe jako dziecko i wiele razy probowalam przypomniec sobie, jak to dawno, dawno temuuuu moja kochana mamuska ja robila? Zrobilam ja juz dwa razy, bo bardzo smakowala moim dziecom, ktore nie jadaja zup. Ta grochowka jest naprawde smaczniutka. Dziekuje i pozdrowiam. majka Cytuj
Stokrotka Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Dzisiaj na obiad robię grochówkę. Podzielę się wrażeniami po skonsumowaniu przez całą Rodzinkę :lol:. Pozdrawiam! Cytuj
Stokrotka Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Przepyszna! Tak jak Jola A. dodałam podsmażoną cebulkę. Zamiast boczku wędzonego dodałam kiełbasę polską, świetnie się komponuje. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim! :lol: Cytuj
Basia K Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Muszę ją wypróbować! P.S. Mój mąż jest wojskowym-musi mu smakować! :lol: Cytuj
Stokrotka Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Basiu na pewno zasmakuje Twojemu mężowi. Mój mąż ciągle wspominał grochówkę wojskową, którą jadł dawno temu. Aż w końcu znalazłam ten przepis. Po zjedzeniu stwierdził, że była identyczna jak ta wspominana! Naprawdę jest świetna! Pozdrawiam! :) Cytuj
jacobs Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 a ja proponuje grochową według przepisu wojskowego z 1935 z Centrum Wyszkolenia Kawalerii w Grudziądzu. 1,2 kg kości wieprzowych mogą być wędzone 80 dkg.grochu łuskanego/ żółty/ 50 dkg.kiełbasy mocno wędzonej 50 dkg.boczku surowego, ziemniaki,marchewka,pietruszka kości gotować z dodatkiem tylko trochu dodanej soli, osobno ugotować namoczony groch ,który następnie należy przetrzeć kiełbase pokrojoną wrzucić do garnka.Boczek przesmażyć z posztkowaną marchewką , pietruszką aż zrobi sie mocno pomarańczowy, a następnie dodajemu do zupy z drobno pokrajanymi ziemniakami.Kości po wygotowaniu obrać z mięsa i dodać do zupy. nie zagęszczać już niczym. Przyprawiamy :trzy liście dęby i trzy wyszorowane szyszki sosnowe a pod koniec odrobina suszonej bazyli, i majeranku sól i pieprz według uznania.Życze Smacznego Cytuj
Basia K Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Często robię tą zupę.W duuużym garnku i bardzo szybko ona znika. Ostatnio zrobiłam w jeszcze większym garze,żeby była na dwa dni (nie było mnie w domu,a rodzina nie miałaby co jeśc :lol: ) No i zjedli tą podwójną porcję w jeden dzień! Cytuj
zuziorek Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 Andrzeju zupa wyglada ta apetycznie, ze u mnie od rana juz w garnku sie gotuje...tylko ze w wersji bez ziemniaków, bo u nas jada sie z grzankami Cytuj
Gość arti31 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Witam Wypróbuje ten przepis choć nie mam nadziei że efekt będzie podobny do wojskowej. Rozmawiałem na ten temat z ojcem... Za czyste to wszystko jest ... Garkuchnia wojskowa ogólnie pewnie nie domyta i ppachnie róznie róznymi rzeczami poza tym zostaje jeszcze głód. Jak taki żołnierz dostanie dobrze w tyłek to póżniej mu wszystko lepiej smakuje. Nie mnie jednak dzisiaj starcie z grochówka :D ---> pierwszy raz:-) Cytuj
Gość madziulak11 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Hej ludziska!! A jakbym chciała zrobić tej grochówki dla 160 osób?? to w jaki sposób mam powiększyć te proporcję?? Tzn...najważniejsze to ile grochu trzeba :D hehe...proszę o odpowiedź:D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.