Skocz do zawartości

Grochówka wojskowa


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja robię zawszę z połowy porcji podanej w przepisie i wystarcza dla 4 dorosłych osób. Przemnóż i powinno byś ok :grin: Dzisiaj na obiadek grochówka, mniam, mniam ;) Pozdrawiam

  • 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Gość marzena222
Opublikowano

Słuchajcie ja bym chciała ja zrobic ale nie wim ile mam moczyć groch i w jakiej wodzie czy w zimnej czy w gorącej. :?

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Grochówka wojskowa robiona była nie raz nie dwa. Jedna z moich ulubionych zup. Wg. mnie najlepsza jest dzień po jej zrobieniu. Pysznie się wszystko wtedy przegryzie - zupa nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja gotuję groch oddzielnie w garnku ciśnieniowym. Później przepuszczam przez sitko z dużymi otworami. Wychodzi kremowa. Dodaję również szyszkę zieloną (mieszkam o rzut beretu od lasu :wink: ) i dużo czosnku oraz majeranku. Nie brakuje również drobno posiekanej marchewki.

  • 1 rok później...
Opublikowano

60 dkg grochu (najlepiej łuskanego)

40 dkg boczku wędzonego

40 dkg kiełbasy

30 dkg mięsa wieprzowego

20 dkg marchwi

30 dkg ziemniaków

1 pietruszka

kawałek selera

liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, natka pietruszki, ząbek czosnku

Groch namoczyć przez parę godzin a potem ugotować na półmiękko.

Wieprzowinę, kiełbasę i boczek pokroić w niewielkie kosteczki. Przesmażyć osobno i dodać do grochu. Warzywa pokroić w kosteczkę i również dodać do grochu. Dodać dodatki. Ugotować do miękkości warzyw. Natkę pietruszki pokroić i dodać po ugotowaniu.

Smacznego [E] [E]

Super przepis, ale za dużo boczku, za mało kiełbasy, brakuje jeszcze jednego tajnego składnika... Wtedy każdy generał nie omieszka zajrzeć na taką grochówkę :razz:

Pozdrawiam

  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Super przepis, ale za dużo boczku, za mało kiełbasy, brakuje jeszcze jednego tajnego składnika... Wtedy każdy generał nie omieszka zajrzeć na taką grochówkę 🙂

Pozdrawiam

Zawsze możesz "nagiąc" przepis pod swoje upodobania.

Ja daję wszystkie wymienione składniki,niekoniecznie w takich proporcjach.

A co do tajnego składnika,to (o ile mamy to samo na mysli,mój mąż jest zaw.żołnierzem),to raczej trudno go cywilom zdobyc ;)

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.