Stokrotka Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Ja robię zawszę z połowy porcji podanej w przepisie i wystarcza dla 4 dorosłych osób. Przemnóż i powinno byś ok :grin: Dzisiaj na obiadek grochówka, mniam, mniam ;) Pozdrawiam Cytuj
Leon07 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Witam. A czy możecie mi powiedzieć jaki duży garnek jest potrzebny do tego przepisu? T.zn. ile wody trzeba dodać. Żeby zupa nie wyszła za wodnista :grin: Cytuj
Basia K Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Leon07,ja robię w garnku ok 5 litrowym i wychodzi fajna gęsta.Jak dłużej postoi,gęstnieje coraz bardziej-jak to grochówka :) Cytuj
Basia K Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Jeszcze w garnku Cytuj
Gość marzena222 Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Słuchajcie ja bym chciała ja zrobic ale nie wim ile mam moczyć groch i w jakiej wodzie czy w zimnej czy w gorącej. :? Cytuj
Basia K Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 marzena222,ja kupuję zawsze groch w Biedronce.Moczę go w zimnej wodzie maksymalnie 1-1,5 godz Cytuj
17stopni Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Grochówka wojskowa robiona była nie raz nie dwa. Jedna z moich ulubionych zup. Wg. mnie najlepsza jest dzień po jej zrobieniu. Pysznie się wszystko wtedy przegryzie - zupa nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Cytuj
Grzegorz Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 Ja gotuję groch oddzielnie w garnku ciśnieniowym. Później przepuszczam przez sitko z dużymi otworami. Wychodzi kremowa. Dodaję również szyszkę zieloną (mieszkam o rzut beretu od lasu :wink: ) i dużo czosnku oraz majeranku. Nie brakuje również drobno posiekanej marchewki. Cytuj
Przemo Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2011 60 dkg grochu (najlepiej łuskanego) 40 dkg boczku wędzonego 40 dkg kiełbasy 30 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg marchwi 30 dkg ziemniaków 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, natka pietruszki, ząbek czosnku Groch namoczyć przez parę godzin a potem ugotować na półmiękko. Wieprzowinę, kiełbasę i boczek pokroić w niewielkie kosteczki. Przesmażyć osobno i dodać do grochu. Warzywa pokroić w kosteczkę i również dodać do grochu. Dodać dodatki. Ugotować do miękkości warzyw. Natkę pietruszki pokroić i dodać po ugotowaniu. Smacznego [E] [E] Super przepis, ale za dużo boczku, za mało kiełbasy, brakuje jeszcze jednego tajnego składnika... Wtedy każdy generał nie omieszka zajrzeć na taką grochówkę :razz: Pozdrawiam Cytuj
Gość Gusiamala Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2011 Mojemu tacie po tej grochówce, wojskowe czasy się przypomiały. Cytuj
Basia K Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Super przepis, ale za dużo boczku, za mało kiełbasy, brakuje jeszcze jednego tajnego składnika... Wtedy każdy generał nie omieszka zajrzeć na taką grochówkę 🙂 Pozdrawiam Zawsze możesz "nagiąc" przepis pod swoje upodobania. Ja daję wszystkie wymienione składniki,niekoniecznie w takich proporcjach. A co do tajnego składnika,to (o ile mamy to samo na mysli,mój mąż jest zaw.żołnierzem),to raczej trudno go cywilom zdobyc ;) Cytuj
mdmj20 Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Grochóweczkę koniecznie muszę zrobić:) z grzaneczkami smakuje wybornie. Cytuj
ewelina Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 mam zapytanko, a w jak duzym gatnku gotujecie ta zupke ?? bo nie mam pojecia ile wody... Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2011 W dużym około 5-6 litrowym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.