didloo Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Składniki: ŻOŁĄDKI DROBIOWE, PIECZARKI, CEBULA, BOCZEK WĘDZONY, OGÓRKI KONSERWOWE LUB KISZONE, KONCENTRAT POMIDOROWY, SMALEC, MĄKA, VEGETA ,KOSTKA ROSOŁOWA ,PIEPRZ MIELONY,PAPRYKA MIELONA, MAGGI, ZIELE ANG, MAJERANEK ,LIŚCIE LAUROWE . Wykonanie Żołądki drobiowe przebrać, oczyścić , dokładnie umyć, pokroić w cząstki a następnie zalać wodą i zagotować. Po pierwszym zagotowaniu żołądki odcedzić i ponownie gotować w małej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej i vegety. Pokrojoną drobno cebulę oraz boczek chwilę podsmażyć ( można dodać smalec jeśli boczek jest zbyt chudy), a następnie dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki ,pokrojone w paski ogórki i koncentrat pomidorowy. Pod koniec duszenia dodać miękkie żołądki wraz z wywarem, wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę pogotować. Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą. :D Cytuj
alex Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2006 kochani przed chwilą skończyłam jeść żoładki po myśliwsku bardzo smaczne będę je napewno robiła częściej jeszcze nie wiem jak się wypowie moja rodzina ale dla mnie rewelacja ;-) :grin: Cytuj
DeLarge Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 didloo, możesz podać więcej szczegółów dotyczących ilości składników? Cytuj
aida Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Bardzo lubię żołądki drobiowe i przygotowuję je dość często w różnych wariantach jedno mnie tylko niepokoi, dlaczego trzeba wylać tę pierwza wodę, czyli całą wypłukana witaminę B! Rozumiem że taki manewr robi się z sercami aby pozbyć się skrzepów które wypłyna ale żołądki?! Cytuj
DeLarge Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 wydaje mi się iż zabieg taki wykonuje się z powodów higienicznych, podobnie robi się z flaczkami Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi