pszczółka maja Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 składniki: ok 2 kg mięsa (ponad kilogram musi być mięsa tłustego np podgardle, głowizna, podroby - aby pasztet nie był suchy), 20 dag wątroby, 1/2 kg marchewki, 1 por, 1 seler, 5 ząbków czosnku, 3 duże cebule, 2 zwykłe bułki, 3 jajka, wegeta, pieprz, sól, 3 listki laurowe, ziele angielskie Wykonanie: Mięso (bez wątróbki) i warzywa (bez czosnku) włożyć do garnka, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Wątróbkę zaparzyć jedynie gorącą wodą i włożyć do mięsa gdy będzie już prawie miękkie. Po ugotowaniu oddzielić mięso od kości. W rosole (tym co pozostał po ugotowaniu mięsa) namoczyć bułki. Mięso, warzywa, czosnek i bułki zmielić 2 krotnie. Do zmielonej masy dodać 3 jajka i doprawić wegetą, pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do małych słoiczków. Na wierzch wlać po 2 łyżki rozpuszczonego smalcu. Gotować zakręcone słoiki z pasztetem ok 1/2 h. Pasztecik palce lizać zapraszam wszystkich do wyprobowaia Cytuj
Gość janko62 Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Witam mam takie pytanie wprzepisie stoi zeby dac 5 zabkow czosnku ale nie pisze kiedy i gdzie!!!??? :) Cytuj
Bernimek Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (...) Do zmielonej masy dodać 3 jajka i doprawić wegetą, pieprzem i solą. (...) Wydaje mi się, że tutaj należy dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Cytuj
DeLarge Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 do takiego pasztetu można również dodać pistacji, po przekrojeniu super to wygląda jak i smakuje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.