zazula226 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Składniki: - kostka masła - 1 litr mleka - 1,5 cukru waniliowego - 0,5 szklanki cukru - 1 szklanka kaszki manny - 1 gorzka czekolada - 2 paczki petitków (tj.2x180 gram) Sposób przygotowania: W garnku roztapiamy kostkę masła. Dodajemy następnie litr mleka (łyżkę mleka zostawiamy do masy na wierzch ciasta), 1,5cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru oraz szklankę kaszki manny. W międzyczasie dół blachy wykładamy petitkami. Gdy masa zgęstnieje wylewamy ją na herbatniki. Na wierzchu układamy druga warstwę herbatników. Następnie łamiemy gorzką czekoladę i roztapiamy w garnuszku dolewając łyżkę mleka. Jak będzie gotowa polewamy ciasto. Cytuj
monilek26 Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Znam to ciacho pod nazwą "CIASTO BEZ JAJ" :) Robię je troche inaczej, a mianowicie gotuje kaszę manną na mleku i potem dodaję masło, cukier i dodatkowo kakao gorzkie i zapach rumowy. Zawsze wychodzi. Pozdrawiam Cytuj
Jamaica Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Ja znam je pod nazwą "Ciasto raz dwa trzy", która zapewne wzięła się z taj prostej przyczyny, że ciasto robi się w tempie błyskawicznym :) Dodaję jeszcze do masy duuuuuuuużo bakalii. Ciasto jest pyszne i szczerze je polecam!!! Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zrobiłam to ciasto. Nie jst może zachwcające ale można zjeść - zwłaszcza gdy robimy je tylko dla siebie, a nie chcey zaskoczyć czymś gości. Dużym plusem jest to że jest proste, tanie i szybkie do zrobienia. Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Robiłam kiedyś podobne ciasto, lecz tam były dwie warstwy, a do jednej dodawało się kakao. Osobiście ciasto to bardzo mi smakowało :D Cytuj
zoneczkacofe Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 U nas to ciasto nazywa sie KASZKOWIEC :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.