zazula226 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Składniki: - 1 kostka margaryny twardej np.:"palma" - 1 opakowanie mleka granulowanego ok. 250g - 6 łyżek wody - 2 łyżki kakao nesquik lub 1 plaska łyżka kakao gorzkiego - 1 szklanka cukru - bakalie i herbatniki do wyboru Sposób przygotowania: Do garnka dajemy wodę, cukier, margarynę i kakao. Na średnim ogniu rozpuszczamy wszystkie składniki nie doprowadzając do zagotowania się, tak, aby cukier nie skarmelizował się. Odstawiamy garnek i jak masa przestygnie za pomocą robota łączymy masę z mlekiem granulowanym, dodając je małymi porcjami (na końcu mleko nie musi się bardzo dokładnie połączyć z masa). Gdy to już mamy, dodajemy pokruszone herbatniki i np. migdały, orzechy laskowe lub włoskie wg upodobania! Masę należy przełożyć do odpowiedniej foremki i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 godzin, najlepiej na cala noc. Uwagi: Proszę o używanie twardych margaryn, zwykłych, bez zmiękczaczy, bo wtedy masa nigdy nie stwardnieje. Polecam na dno foremki wysypać np. migdały cale lub ich wiórki, wtedy po wyciągnięciu masy z formy pięknie się prezentuje na stole. Formy niczym nie smarujemy, masa jest wystarczająco tłusta. Czas przygotowania: Masę gotujemy około 5-8 min aż cukier się rozpuści, nie wolno dopuścić do jego karmelizacji. Łączny czas to ok. 40 min. Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Hej Zazula! Właśnie wykonałam chałwę z Twojego przepisu. Smakiem nie przypomina chałwy, ale i tak jest smaczne. Dołączam zdjęcie. Ładnie wygląda, prawda? Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Renata :) Cytuj
basga Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Chałwa bez sezamu?To bardziej blok niż chałwa..... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.