zazula226 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Składniki: Biszkopt: - 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) - 8 dag mąki - 1/2 szklanki cukru - ok. 1,5 łyżki soku z cytryny - szczypta soli Masa kokosowa: - 1 jajko - 125g margaryny - 1/2 szklanki cukru - 200g kokosu Krem brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 3 budynie śmietankowe ponadto: - słodka woda z dodatkiem soku z cytryny i ew. aromatem rumowym do nasączenia - 1 galaretka brzoskwiniowa lub tropikalna Sposób przygotowania: Biszkopt: Żółtka dokładnie utrzeć (lub miksować) na puszystą masę z cukrem i sokiem z cytryny. Na to przesiać mąkę i dalej ucierać aż powstanie gładka, jednolita i puszysta masa. Piecyk rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem pergaminu. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Bardzo delikatnie a zarazem szybko wymieszać pianę z resztą ciasta i przełożyć do tortownicy. Piec ok. 1h 20 minut, ale przy biszkopcie najlepiej po upływie 1 godziny sprawdzić go patyczkiem, bo wiele zależy od piekarnika. Jeśli patyczek po wyjęciu będzie suchy, znaczy że biszkopt jest gotowy. Gotowy i ostudzony biszkopt podzielić na pół. Krem brzoskwiniowy: Z 3 szklanek soku z brzoskwiń (jeśli jest go za mało należy dodać wody) i budyniów ugotować budyń. Dodać do niego pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masa kokosowa: rozpuścić tłuszcz z cukrem. Dodać kokos i chwilę trzymać na małym ogniu ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Pierwszy krążek lekko nasączyć, posmarować masą kokosową, położyć drugi krążek, nasączyć, na to krem brzoskwiniowy. Wszystko zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Trzymać w tortownicy, w lodówce. Cytuj
tutunia Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Juz tu był podobny przepis o nazwie Ciasto brzoskwiniowe. Podobnie się robi tylko inaczej przekłada. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.