Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki: Biszkopt: - 6 jaj - 6 łyżek cukru - 8 łyżek maki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: - 20 dag chałwy - 20 dag Kasi - 4-5 łyżek cukru pudru - 2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów - 25ml alkoholu Do dekoracji: 1 tabliczka mlecznej czekolady Czekoladowe listki Sposób przygotowania: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać żółtka po jednym (kolejne dodawać dopiero, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Następnie dodawać po łyżce do masy. Całość wymieszać. Do przygotowanej prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170° C. Przygotować krem: miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodać pokruszoną chałwę (po łyżce), a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć kremem, posmarować także boki i wierzch ciasta. Udekorować rozpuszczoną mleczną czekoladą i ewentualnie listkami białej czekolady.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.