Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

50 DAG MĄKI 6 ŻÓŁTEK 6ŁYŻEK SMIETANY 1/4 ŁYZECZKI PROSZKU DO PIECZENIA SÓL ŁYZECZKE OCTU LUB SPIRYTUSU TŁUSZCZ DO SMAŻENIA NP OLEJ CUKIER PUDER DO POSYPANIA SPRAWDZONY PRZEPIS, JUZ OD LAT Z NIEGO KORZYSTAM :wink:

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Właśnie je zrobiłam i wyszły rewelacyjne!!! Moja babcia zawsze takie robiła i myślałam, że już nigdy nie zjem takich chruścików.... a tu takie miłe zaskoczenie - są dokładnie takie jakie jadłam w dzieciństwie u mojej babci :D :-) :-D Pozdrawiam i dziękuje za ten przepis. Chciałam jeszcze dodać, że robi je się bardzo szybko i są mało pracochłonne. Radzę zrobić z podwójnej porcji, bo znikają w zastraszającym tempie i może nic nie zostać na drugi dzień do kawki :D :D

  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Chruściki zrobiłam dzisiaj,może do jutra jeszcze coś zostanie . :lol: , są bardzo kruchutkie i pyszniutkieNa jutrzejszy tłusty czwartek polecam.Pozdrawiam :wink: :wink: :)

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Upiekłam faworki z podwójnej porcji. Ciasto musi być dość gęstedlatego mąki wyszło mi trochę wiecej. Przepis i sam efekt jest pierwszorzędny!!!!!!! Po obiedzie zniknęły wszystkie. Zimne powietrze zaostrza apetyt. Pozdrawiam autorkę Kaya

  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Albo mam jakiegoś pecha albo już sama nie wiem, a może to wina mąki bo mi z tych proporcji wyszło bardzo twarde ciasto, nawet się nie dało zrobić w kulę, taka zacierka raczej. Dodałam jeszcze całe jajko, dobrą łyżkę śmietany i wlałam trochę wody a i tak chyba za twarde zrobiłam bo ciężko się wałkowało i po usmażeniu takie twardawe były, ale drugiego dnia już lepsze. :-D

Opublikowano

No to teraz mam dylemat :grin: ryzykować czy szukać coś innego ;) Ostatnio kupowałam faworki właśnie dlatego że mnie wychodziły twarde ;) i nie wiem dlaczego ;) Może Halinko masz rację może to wina mąki , ale jaką Wy używacie? Tak mi się chce i właśnie szykuję się żeby na niedzielę zrobić , ale jak mi znowu wyjdą jak wyschnięty chrust w lesie to się chyba załamem ;)

Opublikowano

Kasiu użyj mąki tortowej, że przesiana musi być to wiesz. Ciasto musi mieć taką gestość jak na kluski i musi być dobrze wyrobione. Wybijam wałkiem aż ukażą się pęcherzyki, odstawiam na 1,5 godz i dalej wiesz już jak postępować. W ten sposób robię nie dodając proszku do pieczenia. Robiąc z proszkiem do pieczenia ciasto musi mieć taką samą gęstość i musi być też dobrze wyrobione i też do momentu aż ukażą się pęcherzyki. Pozdrawiam

Opublikowano

ANETKO - upiekła , trochę mie zaskoczyły, dlaczego , ja znam faworki bardziej rozpływające się i kruche, te nie do końca są takie Może coś żle zrobiłam Przepraszam i pozdrawiam

post-6127-1202080095_thumb.jpg

Opublikowano

Teresa a może zbyt grubo wałkowałaś ciasto.Placki muszą być cieniutkie. Ja robiłam w piątek faworki ale na 1 kg mąki dałam 25 żółtek i 2 łyżki śmietany. Do tego 1/2 szklanki piwa.Faworki były tak kruche,że w rękach się łamały. A w ustach niebo.

  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Przepis jest wspanialy, robi sie szybko i faworki ze palce lizac!!! Moj syn twierdzi ze ciasto jest nie slodkie i tylko cukier puder nadaje im slodkosci. Nastepnym razem sprobuje dodac cukru do ciast. Mam nadzieje ze beda tak samo dobre. Pozdrawiam, Agnieszka

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.