Doruska Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 przepis z forum "maluchy" CIASTO: składniki na 2 placki 20 dkg cukru 8 bialek 3 żółtka 10 dkg kokosu 10 dkg rodzynek 10 dkg siekanych drobno orzechów włoskich 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i bakalie wymieszane z mąką. Piec ok. 30 minut w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. [160-170C] Blaszka w oryginale miała rozmiar 24/35cm, ale ja robiłam na takiej wielkiej z piekarnika i też wyszło, tyle że cieniutkie. KREM: Syrop z 1 puszki brzoskwiń + 3 łyżki cukru zagotować. Wymieszać ze sobą: 2 budynie smietankowe(bez cukru) 1 szk. wody 5 żółtek Wlać na gotujący się sok brzoskwiniowy. "Budyn" przestudzić i utrzec z 1,5 kostki masła. Jeśłi zrobi się kożuch należy go przed miksowaniem zdjąć. DODATKOWO: 3 paczki Delicji 0,5 szk. naparu z kawy rozpuszczalnej do ktorego dodać też 0,5 szklanki wódki lub innego alkoholu (2 galaretki brzoskwiniowe Na upieczony placek bakaliowy dać trochę więcej niz 1/3, kremu na to delicje maczane w kawie ze alkoholem, na to znow 1/3 kremu i drugi placek bakaliowy, który smarujemy resztą kremu, ukladamy pokrojone w plastry brzoskwinie i dajemy galaretke rozpuszczoną w połowie ilości wody i już prawie ściętą Po paru godzinach w lodówce jest gotowe do jedzenia. Smacznego Cytuj
baśka96 Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 kochani, czy ktoś z Was robił może to ciasto? Zastanawia mnie dlaczego składniki podane są na dwa placki a dalej z przepisu wynika że wystarczy jeden?Bardzo proszę o odpowiedż. Cytuj
Doruska Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 ja piekłam, moga być dwa placki amoze być jeden, wówczas nei przekładasz tylko placek bakaliowy jest na dole. jeśli upieczesz dwa placki to tak jak w przepisie: Na upieczony placek bakaliowy dać trochę więcej niz 1/3, kremu na to delicje maczane w kawie ze alkoholem, na to znow 1/3 kremu i drugi placek bakaliowy, który smarujemy resztą kremu, ukladamy pokrojone w plastry brzoskwinie i dajemy galaretke rozpuszczoną w połowie ilości wody i już prawie ściętą Po paru godzinach w lodówce jest gotowe do jedzenia Cytuj
baśka96 Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 dzięki za szybką odpowiedż,a swoją drogą jestem gapa, nie wiem jak ja czytalam że nie doczytałam o tym drugim , muszę chyba do okulisty się wybrać. Jeszcze raz dziękuję a ciasto wypróbuję na najbliższe święta.Pozdrawiam Cytuj
Jola_A. Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Ciasto jest bardzo bardzo dobre,przepis ten posiadam od bardzo dawna,wielokrotnie sprawdzony. :D :D Cytuj
baśka96 Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 dziękuję, tak jak pisałam ciasto wypróbuję na święta wielkanocne. Cytuj
baśka96 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Ciasto zrobiłam, udało się, jest pyszne. :D Dziękuję i życzę wesołych i spokojnych świąt. :D Cytuj
baśka96 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Ciekawe i bardzo smaczne ciasto, warte przypomnienia przed świętami. Robiłam je dwa razy, pierwszy raz dokładnie według przepisu Doruski , a następnym razem zamiast delicji użyłam podłużnych biszkoptów o smaku kawowym. Też było pycha. Może ktoś się skusi na to ciacho , bo naprawdę warto. :-D :-D :-D Cytuj
Jolcia Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Witam wszystkich.Ciasto piekłam już kilkakrotnie,dla siebie i nie tylko.Jest super.Przepis wzięłam z książki siostry Anastazji.Czasami używam tylko spodów z tego ciasta a krem robię na soku z brzoskwini i dodaję pokrojone brzoskwinie.Ciasto wtedy polewam polewą. Polecam . :-D Cytuj
basga Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 robiłam KORĘ tak jak JOLCIA bo niestety masa mi się zwarzyła i musiałam ją ratować......a i tak było smaczniutkie,zwłaszcza te bakaliowe placuszki/dodałam do nich wiórki od malibu/. Cytuj
cassandra Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Brzmi bardzo ciekawie, czy ktoras z was moze zalaczyc zdjecie? Pozdrawiam Beata Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi