Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przepis z forum "maluchy" CIASTO: składniki na 2 placki 20 dkg cukru 8 bialek 3 żółtka 10 dkg kokosu 10 dkg rodzynek 10 dkg siekanych drobno orzechów włoskich 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i bakalie wymieszane z mąką. Piec ok. 30 minut w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. [160-170C] Blaszka w oryginale miała rozmiar 24/35cm, ale ja robiłam na takiej wielkiej z piekarnika i też wyszło, tyle że cieniutkie. KREM: Syrop z 1 puszki brzoskwiń + 3 łyżki cukru zagotować. Wymieszać ze sobą: 2 budynie smietankowe(bez cukru) 1 szk. wody 5 żółtek Wlać na gotujący się sok brzoskwiniowy. "Budyn" przestudzić i utrzec z 1,5 kostki masła. Jeśłi zrobi się kożuch należy go przed miksowaniem zdjąć. DODATKOWO: 3 paczki Delicji 0,5 szk. naparu z kawy rozpuszczalnej do ktorego dodać też 0,5 szklanki wódki lub innego alkoholu (2 galaretki brzoskwiniowe Na upieczony placek bakaliowy dać trochę więcej niz 1/3, kremu na to delicje maczane w kawie ze alkoholem, na to znow 1/3 kremu i drugi placek bakaliowy, który smarujemy resztą kremu, ukladamy pokrojone w plastry brzoskwinie i dajemy galaretke rozpuszczoną w połowie ilości wody i już prawie ściętą Po paru godzinach w lodówce jest gotowe do jedzenia. Smacznego

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

kochani, czy ktoś z Was robił może to ciasto? Zastanawia mnie dlaczego składniki podane są na dwa placki a dalej z przepisu wynika że wystarczy jeden?Bardzo proszę o odpowiedż.

Opublikowano

ja piekłam, moga być dwa placki amoze być jeden, wówczas nei przekładasz tylko placek bakaliowy jest na dole. jeśli upieczesz dwa placki to tak jak w przepisie: Na upieczony placek bakaliowy dać trochę więcej niz 1/3, kremu na to delicje maczane w kawie ze alkoholem, na to znow 1/3 kremu i drugi placek bakaliowy, który smarujemy resztą kremu, ukladamy pokrojone w plastry brzoskwinie i dajemy galaretke rozpuszczoną w połowie ilości wody i już prawie ściętą Po paru godzinach w lodówce jest gotowe do jedzenia

Opublikowano

dzięki za szybką odpowiedż,a swoją drogą jestem gapa, nie wiem jak ja czytalam że nie doczytałam o tym drugim , muszę chyba do okulisty się wybrać. Jeszcze raz dziękuję a ciasto wypróbuję na najbliższe święta.Pozdrawiam

  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Ciekawe i bardzo smaczne ciasto, warte przypomnienia przed świętami. Robiłam je dwa razy, pierwszy raz dokładnie według przepisu Doruski , a następnym razem zamiast delicji użyłam podłużnych biszkoptów o smaku kawowym. Też było pycha. Może ktoś się skusi na to ciacho , bo naprawdę warto. :-D :-D :-D

Opublikowano

Witam wszystkich.Ciasto piekłam już kilkakrotnie,dla siebie i nie tylko.Jest super.Przepis wzięłam z książki siostry Anastazji.Czasami używam tylko spodów z tego ciasta a krem robię na soku z brzoskwini i dodaję pokrojone brzoskwinie.Ciasto wtedy polewam polewą. Polecam . :-D

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

robiłam KORĘ tak jak JOLCIA bo niestety masa mi się zwarzyła i musiałam ją ratować......a i tak było smaczniutkie,zwłaszcza te bakaliowe placuszki/dodałam do nich wiórki od malibu/.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.