pszczółka maja Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Właściwie to nie wiem jak to danie się nazywa.:D Taką nazwę ja stosuje, a to dlatego że jak byłam mała jadłam podobne danie w przedszkolu i tak ono się nazywało. Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka (albo kawałków mięsa drobiowego - często już pokrojone można znaleźć w sklepie) 4-5 dużych marchewek 4-5 dużych ziemniaków puszka groszku sól, pieprz, wegeta, papryka słodka i ostra (ja często daje również majeranek) Mięso kroimy w kawałki (tak jak np na gulasz czyli ok 3cm na 3cm). Posypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzycamy mięso. Smażymy. Obieramy warzywa i gotujemy do miękkości. Miękkie mięso zdejmujemy z patelni i na tą samą nieumytą patelnię nalewamy wodę (ok 1 l) dodajemy pryprawy i 2łyżki śmietany wymieszane z 2 łyżeczkami mąki. Sos zagotowujemy. Na blaszke (taką prostokątną jak do pieczenia ciata) wylewamy troche sosu - tak aby dno było przykryte. Układamy warstwy: 1. mięso 2. pokrjone w kostkę ziemniaki 3 troche sosu (ok 2 łyżek jakimy nalewamy zupę) 4. groszek z puszki (odcieknięty) 5. sos 6.pokrojoną w kostkę marchew 7. reszta sosu Całe danie zapiekamy w nagrzanym do ok 200 C piekarnkiu przez ok 20 min. Polecam danie przepyszne na obiad. Doskonale smakuje na zimno i na ciepło. Cytuj
an69 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Ciekawy przepis chociaż dawno nikt do niego nie zaglądał Wypróbuję An Cytuj
zakalec Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Obiadek pycha!!! Dodalam rowniez zolta papryke (w lodowca lezala - zmarnowalaby sie ;) )Tylko czy ten sos powinien byc gesty czy calkiem rzadki? Moj byl calkiem rzadki (nawet po wykipieniu ;) ). Poza tym to rewelacja! Szybkie, tanie i smaczne. Dzieki! Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 powinien być ani gęsty ani rzadki (takie coś pomiędzy - coś o konsystencji ciasta biszkoptowego). Można dać oczywiścei więcej mąki, bo wielkości łyżek są różne. Oprócz papryki można dać np jeszcze podsmażone z cebulką pieczarki. Ciesze się że smakowało. Cytuj
zakalec Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Ten przepis juz na stale zagosci w moim menu :) Dzieki! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi