Sikorka2 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Przepis ten pochodzi z książeczki z seri "Bibliteki Poradnika Domowego" - "Przepisy czytelników". Pewnie wielu z nas zna te książeczki. To ciasto było moim pierwszym drożdżowym ciastem. Te słodkie talarki pomarańczy są pycha, można je dodawać także do różnych deserów!!! Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szkl. mleka jajko 4 żółtka 15 dag cukru 1/2 kostki masła Nadzienie: 2 pomarańcze 35 dag cukru kilka orzechów lub migdałów, sól Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami ciepłego mleka. Gdy rozczyn wyrośnie wlać go do mąki, dodać utarte z cukrem żółtka i pozostałe mleko. Dobrze wymieszać. Dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od rąk. Odstawić do wyrośnięcia. Umyte pomarańcze, nakłuć w kilku miejscach, włożyć do wrzątku i gotować około 30 min. Gdy wystygną pokroić w talarki (ze skórką). W płaskim garnku zalać cukier czterema łyżkami cukru, podgrzać. Do syropu włożyć talarki pomarańczy i gotować aż się zeszklą, następnie przestudzić i osączyć. Połowę wyrośnietego ciasta wyłożyć na blachę (keksówka będzie najlepsza). Rozłożyć na nim pomarańcze, przykryć pozostałym ciastem i odstawic do wyrośnięcia. Posmarować ciasto lekko spienionym białkiem, posypac posiekanymi orzechami i upiec!!!! :D Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 moze byc smaczne, musze wyprobowac , uwielbiam ciasta drozdzowe, zawsze mi wychodzą , ale nie pieklam jeszcze z takim nadzieniem. :D Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 sikorko?? nie podalas ile drozdzy... ja akurat wiem Cytuj
didloo Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 chyba chodzi o zalanie cukru czterema łyżkami wody?? :D Cytuj
Sikorka2 Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Przepis ten pochodzi z książeczki z seri "Bibliteki Poradnika Domowego" - "Przepisy czytelników". Pewnie wielu z nas zna te książeczki. To ciasto było moim pierwszym drożdżowym ciastem. Te słodkie talarki pomarańczy są pycha, można je dodawać także do różnych deserów!!! Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szkl. mleka 5dag drożdży jajko 4 żółtka 15 dag cukru 1/2 kostki masła Nadzienie: 2 pomarańcze 35 dag cukru kilka orzechów lub migdałów, sól Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami ciepłego mleka. Gdy rozczyn wyrośnie wlać go do mąki, dodać utarte z cukrem żółtka i pozostałe mleko. Dobrze wymieszać. Dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od rąk. Odstawić do wyrośnięcia. Umyte pomarańcze, nakłuć w kilku miejscach, włożyć do wrzątku i gotować około 30 min. Gdy wystygną pokroić w talarki (ze skórką). W płaskim garnku zalać cukier czterema łyżkami wody, podgrzać. Do syropu włożyć talarki pomarańczy i gotować aż się zeszklą, następnie przestudzić i osączyć. Połowę wyrośnietego ciasta wyłożyć na blachę (keksówka będzie najlepsza). Rozłożyć na nim pomarańcze, przykryć pozostałym ciastem i odstawic do wyrośnięcia. Posmarować ciasto lekko spienionym białkiem, posypac posiekanymi orzechami i upiec!!!! :D Cytuj
Sikorka2 Opublikowano 18 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Przepraszam za pomyłki, teraz już chyba jest dobrze!!!! :D :D Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 pieklam to ciasto... ale juz wiecej nie upieke, dzisiaj pokruszylam go ptaszkom.Zdecydowaie smaczniejsza jest zwykla drożdzowka albo z jakims owocem . pozdrawiam!! :D Cytuj
Sikorka2 Opublikowano 26 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Nie każdemu musi smakować to samo, ja nie lubię drożdżowego ciasta z innymi owocami. A to piekę i zawsze wszystkim smakuje. Szkoda, że u Ciebie zjadły go ptaszki, a może coś nie wyszło........ :D Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 nie gniewaj sie sikorka, wszysko wyszlo, ja jestem specjalistka od pieczenia cista drozdzowego co tydzien pieke 6 blach dla dzieci w przedszkolu, ale poprostu to ciasto nie przypadlo mi do gustu, masz racje nie musi mi smakowac. pozdrawiam!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi