Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis ten pochodzi z książeczki z seri "Bibliteki Poradnika Domowego" - "Przepisy czytelników". Pewnie wielu z nas zna te książeczki. To ciasto było moim pierwszym drożdżowym ciastem. Te słodkie talarki pomarańczy są pycha, można je dodawać także do różnych deserów!!! Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szkl. mleka jajko 4 żółtka 15 dag cukru 1/2 kostki masła Nadzienie: 2 pomarańcze 35 dag cukru kilka orzechów lub migdałów, sól Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami ciepłego mleka. Gdy rozczyn wyrośnie wlać go do mąki, dodać utarte z cukrem żółtka i pozostałe mleko. Dobrze wymieszać. Dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od rąk. Odstawić do wyrośnięcia. Umyte pomarańcze, nakłuć w kilku miejscach, włożyć do wrzątku i gotować około 30 min. Gdy wystygną pokroić w talarki (ze skórką). W płaskim garnku zalać cukier czterema łyżkami cukru, podgrzać. Do syropu włożyć talarki pomarańczy i gotować aż się zeszklą, następnie przestudzić i osączyć. Połowę wyrośnietego ciasta wyłożyć na blachę (keksówka będzie najlepsza). Rozłożyć na nim pomarańcze, przykryć pozostałym ciastem i odstawic do wyrośnięcia. Posmarować ciasto lekko spienionym białkiem, posypac posiekanymi orzechami i upiec!!!! :D

Opublikowano

Przepis ten pochodzi z książeczki z seri "Bibliteki Poradnika Domowego" - "Przepisy czytelników". Pewnie wielu z nas zna te książeczki. To ciasto było moim pierwszym drożdżowym ciastem. Te słodkie talarki pomarańczy są pycha, można je dodawać także do różnych deserów!!!

Ciasto:

1/2 kg mąki

1 szkl. mleka

5dag drożdży

jajko

4 żółtka

15 dag cukru

1/2 kostki masła

Nadzienie:

2 pomarańcze

35 dag cukru

kilka orzechów lub migdałów, sól

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami ciepłego mleka. Gdy rozczyn wyrośnie wlać go do mąki, dodać utarte z cukrem żółtka i pozostałe mleko. Dobrze wymieszać. Dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od rąk. Odstawić do wyrośnięcia.

Umyte pomarańcze, nakłuć w kilku miejscach, włożyć do wrzątku i gotować około 30 min. Gdy wystygną pokroić w talarki (ze skórką). W płaskim garnku zalać cukier czterema łyżkami wody, podgrzać. Do syropu włożyć talarki pomarańczy i gotować aż się zeszklą, następnie przestudzić i osączyć.

Połowę wyrośnietego ciasta wyłożyć na blachę (keksówka będzie najlepsza). Rozłożyć na nim pomarańcze, przykryć pozostałym ciastem i odstawic do wyrośnięcia. Posmarować ciasto lekko spienionym białkiem, posypac posiekanymi orzechami i upiec!!!! :D

Opublikowano

Nie każdemu musi smakować to samo, ja nie lubię drożdżowego ciasta z innymi owocami. A to piekę i zawsze wszystkim smakuje. Szkoda, że u Ciebie zjadły go ptaszki, a może coś nie wyszło........ :D

Opublikowano

nie gniewaj sie sikorka, wszysko wyszlo, ja jestem specjalistka od pieczenia cista drozdzowego co tydzien pieke 6 blach dla dzieci w przedszkolu, ale poprostu to ciasto nie przypadlo mi do gustu, masz racje nie musi mi smakowac. pozdrawiam!!!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.