zazula226 Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 CIASTO: - 30 dag mąki - 20 dag margaryny - 5 żółtek - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w temp. 200-220 °C, przez 20-30 minut. CIASTO KOKOSOWE: - 20 dag kokosu - 1 szkl. Cukru - 5 białek Białka ubić z cukrem, dodać kokos, lekko wymieszać i piec w temp. 160-180°C przez 25-30 minut. CIASTO ORZECHOWE: - 15 dag orzechów - 5 białek - 2 łyżki bułki tartej - 1 łyżka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru kryształu Połowę orzechów pokroić, a drugą połowę zemleć; białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, lekko wymieszać i piec w temp. 160-180°C przez 25-30 min. KREM: - 2 szkl. Mleka - 1 cukier waniliowy - 5 żółtek - 1 budyń śmietankowy - 3 łyżki cukru kryształu - 2,5 łyżki mąki pszennej - 2 kostki margaryny W 1/2 szkl. Zimnego mleka rozrobić budyń z mąką pszenną i żółtkami. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i kryształu. Wlać przygotowany budyń i zagotować. Utrzeć tłuszcz i dodawać ostudzony krem, ciągle mieszając. PRZEŁOŻENIE PLACKA PLACEK KRUCHY - KREM - CIASTO KOKOSOWE - KREM - CIASTO ORZECHOWE-KREM - PLACEK KRUCHY Polać polewą kakaową. Dowolnie przybrać. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Znam ten przepis,wiele razy juz to ciasto robilam,ale pierwsza warstwe zamiast kremem smaruje dzemem brzoskwiniowym lub smazonymi jablkami.Ciasto jest bardzo dobre ,warto sprobowac.Polecam!! :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.