tutunia Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Piekąc babkę albo sławnego Tulipana zdarza mi się, że ciasto pod koniec pieczenia pęka na środku. Czy macie może jakiś sposób żeby takie ciasto wyszło gładkie? Albo chociaż jak to zamaskować? Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Z tego co wiem, to większość babek pod koniec pieczenia właśnie pęka, to jest oznaka, że babka była dobrze utarta i w rezultacie dobrze wyrosla :D -- taki już jest urok babek :D. Taką babkę, aby ukryć jej pęknięcie można polać obficie polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem podrem. Osobiście uważam, że takie babki z pęknięciem wyglądają efektowniej i .... smaczniej :D Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 ciasto pęka bardzo częśto włąśnie dlatego że w ostatniej fazie pieczenia jest zbyt wysoka temp Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Ja w 100% zgadzam się z wypowiedzią Dorotki. ina12 Cytuj
Jola_A. Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Taka spekana babka najlepiej smakuje. :D Cytuj
aida Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Jeżeli pieczywo pęka to oznacza, że temperatura jest zbyt wysoka ale raczej nie pod koniec tylko na początku i "od góry". Góra się zapiekła a w środku cista jeszcze wszytsk "wrze" i powstajace gazy musza się wydostać a jak kiedy na górze skamielina i powstaje pęknięcie. Może i pęknięcie jest fajne ale ja najczęściej piekę baby z kominkiem i wtedy polewam je od "dołu" a te "przepukliny" mam od dołu i stoja takie pokraki na talerzu :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.