Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piekąc babkę albo sławnego Tulipana zdarza mi się, że ciasto pod koniec pieczenia pęka na środku. Czy macie może jakiś sposób żeby takie ciasto wyszło gładkie? Albo chociaż jak to zamaskować?

Opublikowano

Z tego co wiem, to większość babek pod koniec pieczenia właśnie pęka, to jest oznaka, że babka była dobrze utarta i w rezultacie dobrze wyrosla :D -- taki już jest urok babek :D. Taką babkę, aby ukryć jej pęknięcie można polać obficie polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem podrem. Osobiście uważam, że takie babki z pęknięciem wyglądają efektowniej i .... smaczniej :D

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jeżeli pieczywo pęka to oznacza, że temperatura jest zbyt wysoka ale raczej nie pod koniec tylko na początku i "od góry". Góra się zapiekła a w środku cista jeszcze wszytsk "wrze" i powstajace gazy musza się wydostać a jak kiedy na górze skamielina i powstaje pęknięcie. Może i pęknięcie jest fajne ale ja najczęściej piekę baby z kominkiem i wtedy polewam je od "dołu" a te "przepukliny" mam od dołu i stoja takie pokraki na talerzu :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.