kawoszka Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 składniki: - 5 jaj - tarta bułka - sól, pieprz - dowolne zioła i przyprawy przygotowanie: 4 jajka ugotować na twardo, po czym zetrzeć na tarce. Przełożyc do miski, dodać surowe jajko, łyżkę tartej bułki, sól, pieprz, przyprawy ( np. odrobina bazylii (może być zasuszona z torebki), szczypta kurkumy, odrobina zwykłej jarzynki etc.). Dokładnie wymieszać, po czym formować owalne kotleciki (z reguły wychodzi ok. 8 sztuk), obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Doskonale smakują z ryżem przygotowanym po indyjsku (ugotować ryż Basmati dodając aromatyczne zioła i przyprawy - kurkumę, kolendrę albo po prostu wybrać się do supermarketu po ryż PILAU uncle ben's. Cytuj
Klamerka Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 "Odgrzebuję" stary temat, coby nie tworzyć kolejnego, podobnego wątku. Niedawno właśnie mieliśmy te kotleciki na śniadanie :razz: Zamiast jajecznicy :) Przepisów na kotlety jajeczne jest sporo. Na samym forum Smacznego, znalazłam kilka wersji tego dania. Na przykład: Kotleciki z jajek Wioli Jajeczne kotleciki Elmo Kotlet mielony z jaj Agi Kotlety jajeczne Nikity Mini - kotleciki z jajek Adrijah Jedyną zmianą, jaką zastosowałam, to do wersji Kawoszki dodałam zeszkloną, drobno posiekaną cebulę. No i zamiast bazylii dałam koperek. Robiłam z podwójnej porcji, i wyszło mi jakieś 15 małych kotletów. Bardzo smaczne! A tak wyglądały: Cytuj
Magdalena Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Kotleciki pyszne dawno ich nie robiłam , mam teraz pomysł na jutro :) Cytuj
mcwill Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 A ja dorzucam kiełbasę pokrojona i podsmażoną na patelni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.