arabika Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 4 grube kotlety schabowe( bez kości ) papryka czerwona (jeśli jest duza wystarczy pól) 2 ogórki konserwowe 3-4 plastry ostrego żółtego sera pół pęczka szczypiorku sól pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej Schab rozbic cienko uważając aby nie pokaleczyć mięsa .Posypać solą i pieprzem Ser pokroic w paseczki ogórki i papryke w kostke a szczypiorek bardzo drobno posiekać .Na jednej części kotleta ułozyć składniki nadzienia Mieso złożyć na pól WAżNEjest aby dobrze zlepić brzegi mięsa Panierować w jajku i bułce dociskając lekko panierkę,mocniej dociskając brzegi Dobrze zapanierowany kotlet nie ma prawa się rozkleić podczas smażenia Smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu Smacznego Cytuj
Bernimek Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Bardzo ważne jest aby w daniach typu roladki, tak jak pisze Arabika, dobrze zlepić brzegi mięsa. Znam dwie metody - pierwsza to posmarować brzegi mięsa białkiem, a druga to lekko "przybić" brzegi mięsa tłuczkiem. Zanim nauczyłam się dobrze to wykonywać minęło sporo czasu i nie zawsze apetycznie wyglądały dania, nie wspominając o niespodziance, jaka kryła się w środku mięska. Reasumując często korzystam z przepisów na wszelkiego rodzaju roladki, wobec czego polecam ten przepis jako wypróbowany i bardzo smaczny. Pozdrawiam! Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 te kotleciki wyglądają bardzo apetycznie ciekawe czy tak samo smakują? Zrobię je dziś na obiad i dam znać jak wyszły. Ja schabowe nadziewam porą i też są bardzo pyszne przepis jest już na forum więc polecam. Pozdrawiam Cytuj
arabika Opublikowano 21 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Moja metada to dobrze rozbić mięso na brzegach Kiedy brzegi są cienkie można je łatwo zlepić "zespoić"ze sobą Pózniej obtaczając w jajku staram aby ono zalepiło brzegi mięsa Dociskam palcami formując brzeg .Jesli jeden brzeg miesa jest troszkę większy to staram się załozyc jeden na drugi oczywiście dociskając palcami Co wydaje mi sie najistotniejsze to, to aby przed włozeniem do bułki tartej dokładnie kotlet zalepić ponieważ kiedy dostanie się między dwa brzegi miesa bułka wtedy może się podczas smażenia rozlepiac. no i nasz farsz mamy na patelni :D Postępując wobec tych wskazówak nie ma prawa się nie udać :D .Pozdrawiam Cytuj
arabika Opublikowano 21 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 te kotleciki wyglądają bardzo apetycznie ciekawe czy tak samo smakują? Zrobię je dziś na obiad i dam znać jak wyszły. Ja schabowe nadziewam porą i też są bardzo pyszne przepis jest już na forum więc polecam. Pozdrawiam Napewno z przepisu skorzystam ponieważ uwielbiam nadziewane mięska :D .Jak zrobie to również podziele się opinia .Pozdrawiam Cytuj
Bernimek Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Obie metody zlepiania mięsa znam z telewizji i programu Pana Roberta Makłowicza. Mnie też jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby farsz "wypadł" z mięsa podczas obróbki cieplnej używając jego metod. Cytuj
arabika Opublikowano 21 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Obie metody zlepiania mięsa znam z telewizji i programu Pana Roberta Makłowicza. Mnie też jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby farsz "wypadł" z mięsa podczas obróbki cieplnej używając jego metod.Tez czasem korzystam z porad udzielanych w programach kulinarnych Mięs przykrywam folią spozywcza i dopiero potem rozbijam tluczkiem Po pierwsze przy rozbijani nie pryska na boki Po drugie trudniej je pokaleczyc Po trzecie tłuczek do miesa po tej "operacji:" wystarczy tylko umyć Nie trzeba skrobać z niego resztek mięsa poniewaz jest czysty :D O tym dowiedziała się od Pascala :D Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Tak jak obiecałałam zrobiłam te kotleciki no i miałaś racje są pyszne polecam każdemu bo naprawde warto spróbować. Pozdrawiam :D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Tez robie takie kotlety ,dodatkowo dodaje pieczarki duszone z cebula,i czasami zamiast schabu ,robie je z miesa mielonego z tym samym farszem,bardzo dobre. :D :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Tez robie takie kotlety ,dodatkowo dodaje pieczarki duszone z cebula,i czasami zamiast schabu ,robie je z miesa mielonego z tym samym farszem,bardzo dobre. :D :D Potwierdzam, kotleciki z pieczarkami i cebulką (lub porem) są bardzo smaczne. Bardzo lubię również faszerowane piersi kurczaka z pieczarkami - robi się kieszonkę w jednej piersi faszeruje się podsmażonymi pieczarkami z cebulką, panieruje i smaży !!! Po prostu pycha !!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.